View Single Post
Old 22-11-2010, 11:22 AM   #56
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Razlika (aktivni vs pasivni monitoring)

Quote:
Originally Posted by Zoki View Post
............
Po tvom misljenju su podjednako dobre i aktivna i pasivna kada se urade kako treba da li je to tacno???
da
Quote:
Linkwitz-Riley ok zasto je ovaj tip skretnice bolji od recimo buter worth ili bessel i to drugog i cetvrto reda,
Zato sto se low pass i high pass filter proracunat na istu frekvenciju sabiraju TACNO u 1 (odnosno "flat response")

Quote:
rekao si zbog akustickog odziva-cega?
zvucnika
Quote:
molim te malo pojasni ?
Sta konkretno?
Quote:
Jasno mi je da kod L-R moze da se na preseku dobije ravniji odziv
Ne dobija se "ravniji" nego potpuno (teoretski) ravan... kod ostalih to nije slucaj. Takodje Linkwitz-Riley obezbedjuje pristojniju polarnu karakteristiku po vertikali.
Quote:
i da je pad 6db itd ali ja sam probao sva tri nacina i mislim da to sve zavisi od odziva drivera mesta secenja i same kutije??
koja tri nacina? Butterwoth i Bessel se obicno koriste samo za definisanje low end odziva.
Quote:
Fazni pomeraji su takodje bitni kod skretnice to sam primetio ali ne umem da objasnim neznam tacno sta se tu desava, da li moze pomoc-objasnjenje ,ne samo smernica internet je veliki ja sam se tebi obratio??
Fazni pomeraji? Na sta mislis konkretno?
Quote:
Bolje rezultate sam dobio sa (buter worth treceg reda) nacinom secenja kod trosistemske kutije gde su faze (90 bass-0 srednjak-90 visoki) stepeni.
Mozda negde gresim voleo bi neki komentar jer stvarno mislim da moze bolje a voleo bih i da znam i zasto je bolje.
Ne znam sta si konkretno radio...
Quote:
U pravu si nemam znanja da sam odaberem nego sve sto sam mogao je da merim odziv kutije da slusam zvuk da probam -eksperimentisem i na osnovu toga donesem neke zakljucke mozda dobre mozda lose ali zato i pitam druge za misljenje.
Probao sam vise puta da dam ljudima koji fenomenalno cuju, da mi ekvilajzerom poravnaju odziv zvucnika koji NIJE ravan... iako su culi da nije ravan... nisu uspeli da podese filtre tamo gde stvarno jeste bio problem... tako da verujem da covek (cak ni producent profesionalac) ne moze na osnovu sluha da podesi neravan odziv zvucnika da bude ravan... odnosno da takvog ja jos nisam sreo. Jedini nacin je merenje u anechoic uslovima pa tek potom dizajn skretnice na osnovu merenja. Ne kazem da ne moze da se podesi zvucnik da "dobro" svira... na sluh.... nego da ne moze na sluh da se podesi da bude ravan kada se izmeri anechoic posle.
Quote:
Sta se desava sa faznim pomerajima kod pasivne skretnice a sta kod aktivne?
............
Sve je isto.
Digitalna skretnica omogucuje FIR filtriranje, ali to je sasvim druga prica... nista spektakularno ne moze dati sto vec ne moze L-R... cak i ako faze budu dobre.. javi se problem u polarnoj karakteristici.
Quote:

Znam da puno pitam ali zar nije ovaj forum i zbog toga napravljen?

Pozdrav
Napravljen je da se postavljaju pitanja, ali, imaj u vidu da pri tom niko nije u obavezi da ti odgovara... niti mora da trosi vreme na odgovaranje vise nego sto ima mogucnosti i volje. Sto vise postavis konkretno pitanje, lakse ces dobiti odgovor. Niko ovde nije spreman da pise detaljno uputstvo za dizajn zvucnicke skretnice... posto ni na mnogo ozbiljnijim mestima od ovog, takvog uputstva nema... sam zakljuci zasto.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 22-11-2010 at 11:29 AM.
boggy is offline