Re: Razlika (aktivni vs pasivni monitoring)
Boggy
"Ideja je bila da se slozimo sa konstatacijom da su digitalne skretnice "najbolje", i ja se nisam mogao da slozim sa tim jer to nije apsolutno tacno.... i koliko vidim to je postao problem, sama ta cinjenica da se ne slazem... te sam odmah dobio i kvalifikacije... da ne ponavljam... i nije mi prvi put da naletim na clana foruma koji je naumio da izjavi nesto sa cim se moraju sloziti svi jer je odmah "u pravu"...
Takodje za konkretan odgovor je (barem) neophodno konkretno pitanje, a ja takvo ovde nisam dobio.
Konkretno pitanje bi moglo biti, koji tip skretnice koristiti u projektovanju zvucnika?
Odgovor je Linkwitz-Riley drugog i cetvrtog reda, akusticki odziv... iz mnogo razloga, da ne nabrajam... pri tom L-R tip filtra nije idealan, daleko od toga... ali ima dovoljno elemenata da bude apsolutno bolji metod od ostalih.
Ali za takvo pitanje treba imati vise znanja i vise se moras potruditi ... da barem dodjes do uzeg izbora necega (namerno kazem "izbor", mora biti poznavanje sire od laickog)..."
Boggy nisam ocekivao da se slozis da je digitalna skretnica najbolja nego
da kazes svoje misljenje (da digitalna skretnica je dobra zato i zato ili nije dobra zato i zato itd... ili pasivno je bolje zato i zato)
Po tvom misljenju su podjednako dobre i aktivna i pasivna kada se urade kako treba da li je to tacno???
Linkwitz-Riley ok zasto je ovaj tip skretnice bolji od recimo buter worth ili bessel i to drugog i cetvrto reda,rekao si zbog akustickog odziva-cega? molim te malo pojasni ? Jasno mi je da kod L-R moze da se na preseku dobije ravniji odziv i da je pad 6db itd ali ja sam probao sva tri nacina i mislim da to sve zavisi od odziva drivera mesta secenja i same kutije??
Fazni pomeraji su takodje bitni kod skretnice to sam primetio ali ne umem da objasnim neznam tacno sta se tu desava, da li moze pomoc-objasnjenje ,ne samo smernica internet je veliki ja sam se tebi obratio??
Bolje rezultate sam dobio sa (buter worth treceg reda) nacinom secenja kod trosistemske kutije gde su faze (90 bass-0 srednjak-90 visoki) stepeni.
Mozda negde gresim voleo bi neki komentar jer stvarno mislim da moze bolje a voleo bih i da znam i zasto je bolje.
U pravu si nemam znanja da sam odaberem nego sve sto sam mogao je da merim odziv kutije da slusam zvuk da probam -eksperimentisem i na osnovu toga donesem neke zakljucke mozda dobre mozda lose ali zato i pitam druge za misljenje.
Sta se desava sa faznim pomerajima kod pasivne skretnice a sta kod aktivne?
Znam da puno pitam ali zar nije ovaj forum i zbog toga napravljen?
Pozdrav
|