View Single Post
Old 20-11-2010, 02:51 AM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Razlika (aktivni vs pasivni monitoring)

Quote:
Originally Posted by Zoki View Post
Pozdrav svima
Po meni su aktivne kutije bolje nego pasivne,
Nemoguce je da budu bolje posto i dalje ima i dobrih i losih kutija i aktivnih i pasivnih... generalizacija nema smisla. Moguce je napravit u oba slucaja los zvucnik. Bilo bi jako lepo da aktivna tehnologija bude superiorna sama po sebi pa da elektroakusticki inzenjeri ne moraju da se muce i dizajniraju... samo naprave bilo sta aktivno i to ce da bude super... na zalost to se ne desava.
Quote:
probao sam i jedno i drugo na istom sistemu.
Super!
Quote:
Po meni veliki problem predstavja pasivna skretnica gde audio signal posle pojacanja prolazi kroz spulnu(indukcija-veliki gubitak informacija!!!)
Kakvih informacija?
Funkcija koju obavlja prigusnica u pasivnoj postoji i u aktivnoj skretnici... nema nikakvih gubitaka informacija usled koriscenja skretnice...
Quote:
kondenzator itd.Kod aktivnog sistema podela frekvencija je uradjena pre samog pojacanja
Ok, usteda je u snazi pojacala do neke mere... i neke filtre ne mozemo napraviti u pasivnom obliku, na srecu, retko su potrebni, ali 98% svih funkcija aktivne skretnice mozemo napraviti u pasivnoj varijanti.
Da ce da zvuce isto... nece! Ali nema razloga bilo koju tehnologiju proglasavati superiornijom, kada se zna da to ima svoju (vecu) cenu.
Quote:
i to dok je jos u digitalnom obliku
Aktivna skretnica nije po pravilu digitalna, iako ih ima i takvih.
Quote:
(po meni skoro i da nema gubitaka informacija).
Gubitka kojih informacija? Ako i ima nekih "gubitaka" oni nisu toliko trivijalni i ocigledni laiku, da bi se moglo lako "prstom" pokazati na njih.
Quote:
Ako se neko ne slaze sa ovim rado bih cuo argumente protiv.
Vec smo diskutovali o tome, cak sam i ja napisao nesto, nema razloga da se ponavljamo.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline