View Single Post
Old 20-11-2010, 01:27 AM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Razlika (aktivni vs pasivni monitoring)

Quote:
Originally Posted by Zoki View Post
Pozdrav svima
Po meni su aktivne kutije bolje nego pasivne,probao sam i jedno i drugo na istom sistemu.Po meni veliki problem predstavja pasivna skretnica gde audio signal posle pojacanja prolazi kroz spulnu(indukcija-veliki gubitak informacija!!!) kondenzator itd.
Pa spulna predstavlja gubitak samo za visoke frekvencije, a u kombinaciji sa kondenzatorima, dobija se zeljeni faktor slabljenja za frekvencije koje ne treba da prodju. npr redno vezani kondenzator propusti samo visoke frekvencije, dok paralelno vezana spulna posle njega, dodatno obori krivu slabljenja odvodeci ono malo preostalih niskih na masu... Frekvencije koje nisu pogodjene ovakvim kolom, prolaze nesmetano. Cilj je dobiti sto strmiju krivu secenja frekvencije i tako ih zasebno poslati u zvucnike. Problem sa ovakvim pasivnim skretnicama je sto nikako ne mogu da se dobiju dovoljno dobre tj strme krive, dok je sa aktivnim skretnicama to moguce.

Ako se plasis da ce par spulni poremetiti signal, trebao bi da pogledas malo sheme aktivnih skretnica. Daleko vise komponenti na ulaznom signalu = veci sum, na primer... Zatim operacioni pojacavaci - ako nisu dobri i te kako umeju razdrndati ulazni signal.

Quote:
Originally Posted by Zoki View Post
Kod aktivnog sistema podela frekvencija je uradjena pre samog pojacanja i to dok je jos u digitalnom obliku(po meni skoro i da nema gubitaka informacija). Ako se neko ne slaze sa ovim rado bih cuo argumente protiv.
Signal u audio pojacavacima NIKAD nije digitalan... Sem ako nema neki DA konvertor na ulazu monitora, pa i onda se signal prevodi u analogni i tako ulazi dalje u pojacivac.

Pasivne kutije se mogu unistiti (njihov zvuk) losim pojacalom, dok kod aktivnih nema promasaja - to je to. Uporedjivanje bi bilo kao slikanje "idiotom" i profi aparatom. Ako uzmes aktivne monitore, kupio si "idopta" i slike ce biti optimalno dobre. Ako je jos pri tome neki dobar, firmirani "idiot" u pitanju - onda sreci nikad kraja. Samo vezes i to je to! Ali pasivne kutije ti daju prostora da sam odredis neke faktore izgleda krajnje (zvucne) slike, koje inace ne bi mogao da menjas.

Last edited by psionic; 20-11-2010 at 01:46 AM.
psionic is offline