Re: Najbolja oprema za Hip Hop
hehe, mrzite me, al od nedavno sam u posedu i AT4050 i SM7b. Oba sam dobio po relativno dosta povoljnijoj ceni nego što piše po online radnjama, i to u BG.
ŠTa da vam kažem, oba majka sam kupio posle dugog traženja što flexibilnijih rešenja, čak sam i neke neumanne tlm103 isprobavao i kačio testove, i na kraju odustao. Sada sam iskustveno sebi dokazao da, zajedno sa RODE K2, kao trećim majkom, imam pokriven manje više ceo spektar vokalnih aplikacija i stilova i namena, i pritom i na instrumentalnom polju profitiram.
Mane i prednosti - AT4050 čist, transparentan, nekom možda i dosadan, a i ne preterano lep pri dranju i glasnim vokalima, iako je odličan na visokom SPL za usnimavanje instrumenata (donji doboš, akustare, el.git kutije). Ipak, veeoma univerzalan i naročito u saradnji sa nekim tranz ili lampa prempom, može biti killer.
SM7B, iako na prvu loptu zvuči ko krpa mutava, on to ni u najavi nije. Sasvim pristojno i fino radi na nižim nivoima, sa nešto manje detalja nego AT, ali, bogme, čin se počne neko unositi u njega, počinje neverovatan thrill faktor. Jako linearan po dinamici, fantasični sibilanti, i ravni visoki,kad ih jednom već osvetliš. I prilično karakteran u donjem spektru, nekako jebeno muževno zvuči.
Moje mišljenje - Za hiphop pre bih kao jedini izbor išao na SM7 nego na bilo šta, jer ti ljudi umeju da puštaju prilično glasne a i prilično tanke zvuke, te bi im taj karakter sigurno dobro došao, dok AT4050 ipak ne radi u svim tim varijantama, iako je na low glasnoći dosta detaljniji od sm7.
SM7 vs SM7B - proizvođački, razlika je veći hum rejection (bolja izolacija od el.smetnji), i mislim za nijansu veći windshield. Membrana, telo i elektronika mikrofona - identični.
|