View Single Post
Old 10-11-2010, 01:39 PM   #87
kejkz
banned

Default Re: Opa Pro Tools 9 !

Nema softvera bez mane, niti softvera koji se moze primenjivati za sve namene i dobar je za svaku muziku. A posebno nema onoga koji je dobar za svakoga. Ipak je to skroz individualno, a nekada i iracionalno, zasto nam se neki softver svidja i zasto ga preferiramo u odnosu na drugi.
Ja sam godinama radio u Cubase-u i Nuendu, poznavao sam ih prilicno dobro, pa i tada kada sam ih poznavao, siguran sam da nisam koristio sve njihove prednosti i mogucnosti. Danas sumnjam da bih se ikako snasao sa njima, ne zato sto su losi programi, nego zato sto sam nasao dosta drugih sekvencera i alata koji mnogo bolje odgovaraju onome sto radim i sto mi je cilj, tako da bi mi povratak na njih bio tezak. U Steinbergovim programima sam recimo uvek mrzeo interfejs, mrzeo sam mikser i njegov izgled, mrzeo sam stotine prozora koji uvek negde plutaju i smetaju mi. Nisam voleo ni rad sa video, to me je ubijalo i cesto sam na to gubio ogromno vreme, sreca te me je ta muka da radim sa videom snalazila samo sporadicno. Nisam voleo ni automatizaciju, sa stotine parametara koje moram da jurim stalno, hiljade traka u aranzmanu koje samo smetaju. Posebno nisam voleo rad sa alatima, mislim da se tu pokazuje koliko su danasnji programi neintuitivni, jer, realno, za mene je alat samo dokaz da je dobro osmisljen interfejs zamenjen komandama, a to nije neko resenje, jer onda moras pamtiti nekoliko shortcutova samo za promenu alat, a tek onda mozes preci na njegovo koriscenje.
Kod PT-a mi se svideo interfejs, volim minimalizam i svedenost, opet mi se nije svidelo sto jos vise potencira alate, mikser mi je bio lepsi, pregledniji, rad sa plagovima i bus/sendovima vrlo dobar, automatizacija pregledna, svideli su mi se folder trackovi, posebno to sto su se mogli automatizovati, koliko se secam. Mada opet, nista posebno nije po vecini pitanja bolji od steinbergovih programa, pa cak i to zezanje sa timestretchom me nije preterano odusevilo, odlicno je za one koji edituju dosta, meni licno ne znaci vise mnogo sem kao kreativna zezalica. Ima svoj fazon i moze se koristiti izuzetno brzo i intuitivno kada se covek navikne na nacin rada.
Sve u svemu, odustao sam od svih tih mega-giga aplikacija i okrenuo se jednostavnim alatima sa kojima sam vrlo zadovoljan i mogu postici skoro sve sto zazelim.
Mislim da valja izabrati jedan ili maksimalno dva programa koji se dovoljno prouce, u koje se ulozi vreme, i drzati se njih. Ako mislite da cete uzimanjem nekog drugog programa naci nesto vise, to obicno nije tacno. Mozda cete samo naci nesto drugacije i vama logicnije resenje, sto moze biti izuzetno korisno kada je u pitanju vreme koje se utrosi, i samo tada to ima nekog smisla.