View Single Post
Old 09-11-2010, 10:03 PM   #63
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Opa Pro Tools 9 !

Evo subjektivno - ProTools je smeće jedno neopevano, našminkano i dobro izreklamirano. Pola opcija i fora koje se izvode u Steinbergu u PT nisu čuli ni u verziji 9, dok je ono malo što ih do Steinberg verzija 5 nije bilo, sad su ubacili. OSIM Elastic Audia. Koji je opet, sam po sebi, diskutabilan tool, i nije nešto preterano popularan preko. Meni je, lično, ne zamenljiv, i samo zbog toga u svakodnevnom radu, u oba moja studija, koristim ProTools 7.4 M-Powered, do faze snimanja vokala i solo instrumenata, kada zbog prirode materijala vraćam projekat ceo u Cubase 5, gde ga mixam i zavšravam. Pritom, MIXANJE, u Cubaseu, je ERGONOMSKI neopisivo lakše i pregldenije, sa sve folder trackovima, groupovima, i različitim mixerima za različite vrste kanala.A o assignable shortcutima, macroima i view presetima ni da ne pričam. Milion godina isred PT. Kao sudar StarTrek tehnogija sa 2.SV ratom. I to ponajviše u načinu razmišljanja ŠTA KORISNIKU ZAPRAVO TREBA DA URADI.

Pokušao sam, i pun entuzijazma potrošio pola jetre na pokušaje da mixam u PT, i nisam uspeo da se otmem utisku da su mi ruke vezane u 40% situacija. Pritom, svi ti nedostaci uglavnom padaju u vodu kada se PT koristi kao najobičniji digitalni magnetofon u velikom studiju sa mixetom i outboardom, za šta je sasvim sigurno zgodniji od Steinberga, i praktčiniji. Ali kao celovit ITB production system, Cubendo šije PT za pola veka.
Čak sam pokušao i poslove post-produkcije da radim u PT, za šta je kao, industrijski standard. PA oni ljudi ne umeju ni pošten media pool da naprave, užasno nepregledno i nepristupačno. Fajlovi se gube sami od sebe, ima posebnu idiotsku logiku seljenja projekata.
Laneovi, ovi koji su se pojavili u PT8, tojest, imitacija istih, nemaju iole normalnu logiku pristupa, tako da se kupovina više takeova odjednom u loop-u, jednostavno ne isplati. Kliktanje na playlist, smor, sve redom, offline procesi, history, RUKE SU TI VEZANE.

dovoljno subjektivno ?
Arthur is offline   Reply With Quote