View Single Post
Old 08-11-2010, 08:19 PM   #33
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Opa Pro Tools 9 !

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Jedini razlog da u dogledno vreme uđem u PT svet je činjenica da taj software važi kao standard za one koji se bave audio-VIDEO produkcijom, a s obzirom na to da radim kao (novinar-montažer) na TV-u...
Opet, s druge strane, počeo sam polako da ovladavam CuBase-om i kako su za "osećaj moći" u tom smislu potrebne godine, logika govori da i nije baš uračunljivo na dve trećine puta iskakati iz voza
Nego, onako usput, razmišljao sam ja tu i o nečemu što se ovde nije raspredalo, a rekao bih da je, ako ne važno, a ono bar interesantno - tiče se dve stvari:
1. Kako će PT konkurencija u razvojnom smislu odgovoriti na to što je donedavno neprikosnoveni poštovalac zaokruženog hardware-software sistema, da tako kažem, omekšao u svojoj politici, i...
2. Zar prilagođavanje ovakvog tipa od strane AVID-a ne podrazumeva i izvesne kompromise u kvalitativnom smislu? Ne mislim da će se PT projekti raspadati od bagova ili nekompatibilnosti na planu šarolikog izbora DSP-ova, ali je fakat da to više nije alat samo za smerne i verne, već i za one koji vole da prčkaju, a do sada nisu mogli jer PT fakat nije važio kao oruđe za to.
Lično me mnogo više zanima odgovor na prvo pitanje, jer drugim je igračima sada očigledno postavljen domaći zadatak koji moraju da reše ne bi li ostali u trci. Šta će to značiti na planu inovacija i da li će se CuBase, Nuendo i resto puleni truditi da smanje prednost koju Pro Tools ima kao, što DaBear reče, PRO software, ili će ići nekim svojim putem pa pokušati da PT natera na kaskanje, videćemo!
vidi se da ne pratis / poznajes PT / LE itd....LE je do sada bio program "za prckanje". ALI...ponavljam ALI - nemas pojma koliko mega ploca i hitova je odradjeno bas u tom LE-ju !! I u njemu ljudi rade (i miksaju !!!)

A da ne pricam koliko se TV emisija i filmova (za bioskope) odradilo na njemu !!

I sa LE je moglo ozbiljno da se radi.
Sad je kod mene u sobi neki klinac iz izraela, koji je sa njegovim setapom vec odradio desetak (bioskopskih) filmova. MBox pro + lap top + Total Production Toolkit = IMA SVE !
Odradjuje kompletne efekte / sound design pre mix (oko 100 traka + po filmu) + editovnje dijaloga i premix..itd..

Sad sa PT9 je (samo) malo lakse stim sto u startu ima vise traka, ADC, itd...

A za ozbiljan post rad MORAS da kupis Total Production Toolkit 2 !!
(oko ?1200 + neki interface za 5.1 monitoring, bar ?350-400, i dobar Mac, jos jedno ?1500..+ PT9 izadje na ?3400-?3500 !!
DaBear is offline   Reply With Quote