Quote:
Originally Posted by Midi
bus kompresor je u prijevodu limiter?
vidio sam da postoje razliciti za razlicitu muziku, ima takvih podjela i kod software-a?
|
ja sam nesto skoro upalio kjubejz i gledao neke tutorijale i koliko sam shvatio ,a mozda gresim buss kompresija je kompresija na grupi ..recimo ritmu (mada je pozeljno posebno pre toga tretirati kik sner hetove itd kao i poigrati se sa EQ) .
Jedna od simpaticnijh stvari mi je uticaj kompresora na reverb ..npr pored ovog nabrojanog uradis jedan fx kanal na koji ide reverb(isto se poigraj sa EQom na tom kanalu ,i grupu na koji ide jos jedan kompresor cije su glavne karakteristike ,napumpani ratio i make up do kraja sa atakom i holdom na minimumu i malim releasom ..treshold i analysis izvrti malo vidi sta ti odgovara).Reverb sendujes na taj komp (naravno neke lejerovane snerove i neke hetove si sendovao na fx reverb ..takodje mozes i send na taj kompresor)
E sad trebao bi da dobijes efekat de se reverb pojavljuje i nestaje i daje specifican flov ritmu .. igranjem sa jacinom kompresije na sendu se u stvari dobija taj efekat..
Problem je sad sto nemam prakse ni dovoljno znanja pa daljim radom i dodavanjem ostalih elemenata upropastim sve

jer imas mnogo varijanti za eksperimentisanje sa sendovima i grupama ..u svakom slucaju je zanimljivo
Ne znam koliko je ovo karakteristika HipHop-a ali mislim da bi dobro doslo za neke aj da nazovem old school ritmove tipa House of Pain ,CH itd