Thread: Analogija...
View Single Post
Old 06-11-2010, 04:04 PM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Analogija...

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Što da ne, već postoji onaj FrankoPankova tema o samogradnji studijske ezoterije, mogla bi da se pretvori u poseban podforum "Studijska ezoterija".

Opet, ovako švrljajući po forumu čini mi se da je jako malo ljudi koji imaju lična radna iskustva u "full analogue studijima" (tu prvenstveno mislim na traku, a onda i na analogni outboard i miksere). Više je to nekako u domenu mita nego iskustva... pa onda možda nije loše ni da se neki mitovi raščlane na sastavne delove

Da ne pokrećem priču o problemima sa test-trakama za magnetofone, štelovanju, mehanici transporta, trt-mrt... LACKY (Šimpraga) je jednom genijalno (i ironično) rekao: "analogija je stanje svesti".

Nije fora u "analognom zvuku" nego u načinu razmišljanja. Analogija (tj. "old school" analogija) je pre filozofija nego zvuk: sviranje u realnom vremenu, rudimentarno editovanje (if at all), pristajanje na tehnološka ograničenja, dovijanje i kombinovanje, takve stvari.

Bez copypasteovanja, kvantizovanja i autotuneovanja čak i digitalni zapis zvuči "analogno". Jbš šum trake i saturaciju. Nije stvar u tome.

Pozdrav,

Vasa

Bravo cika Vaso!
Meni i jeste interesantnija "filozofija" rada u takvom okruzenju, vise nego sam tehnicko-tehnoloski aspekat, mada je on neminovno prisutan...
Ali ostaje cinjenica da nesto mora da se odsvira/otpeva - izvede i podrazumeva muzicare, a ne programere...!

Last edited by Bockie; 06-11-2010 at 04:28 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote