Quote:
Originally Posted by analog
........Mada i njemu fali Carnhill trafo na izlazu, BC Blue elektroliti, polistirenski kondenzatori i još jedan gain stage.....
|
Samo!? Zasto li su sve "jeftinije" komponente?
Quote:
Originally Posted by analog
.......
Što se tiče dostupnosti komponenata one se i dalje proizvode, ali im je jeftinije da naprave "moderni" Neve. ja sam sebi našao sve za originalni vintage Neve 1073 sa sva tri gain stage-a. A to su Carnhill trafoi, BC Blue elektroliti, BC184C i ON Semi 2N3055, polistireni, tantali, 3 pole switch.
.................
|
Ne prave se bas samo Neve klonovi, a i ne prave bas svi samo klonove... kao sto ne prave bas svi samo za svoje potrebe...
Recimo... 2SJ74 i 2SK170 (Toshiba, izrazito malosumni fetovi za audio aplikacije) se ne proizvode vec duze vreme... mogu se naci ponegde.. ali nece jos dugo. Imali su zamenu u obliku SMD komponenti u SOT-23 kucistu ali se i to prestalo da proizvodi ove ili prosle godine...
Sada je broj razlicitih diskretnih komponenti koje se jos proizvode zanemarljivo mali u odnosu na broj koji je postojao pre deset ili dvadeset godina... i samo sam rekao da se i pored mrsavog spiska,... isti i dalje smanjuje... pri tom nema milosti prema specijalnim komponentama primenjivim najvise u audio aplikacijama
pozdrav
bogi