View Single Post
Old 02-11-2010, 03:44 PM   #4
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Roland Fantom X - razlike?

Da, sad sam proverio, bio sam ubedjen da Juno-G ?ita semplove i to jeste ta?no ali na?alost ne mo?e? da "usempluje?" boju i da svira? sa njom.

Koliko vidim i Xa i X serija imaju 3 MFXa + zasebni delay i reverb, isti broj efekata. Sama waveform lista je identi?na (bukvalno copy/paste) ali je na Fantomu X 128mb a na Xa 64. Vidim i da Xa nema aftertouch. Ali, ?to se ti?e dirke, imam i KORGa i ROLANDa (dakle nisam zagri?en ni za jednu bran?u) skidam kapu ROLANDu po tom pitanju. Ukoliko ne ?eli? da svira? po ?a?ama jogurta (takozvani "synth-action"), bilo koji ROLAND zavr?ava tu pri?u i po tom pitanju ne mora? da se brine? po?to je ?ak i onaj jeftini Juno-D imao bolji otpor nego cela Triton serija.

Dalje nema ni velik color display, ima 3 slota manje za ekspanziju (?to je po meni velika stavka, pogotovu ?to Roland svoje najbolje zvukove upravo dr?i na karticama), 9 naspram 16 padova za trigere/semplove, dok sa druge strane ima opciju i za numeri?ko biranje i biranje po kategorijama, znam da je to bilo poprili?no nesre?no re?eno na Fantom X.

A ?to se ti?e izlaznog zvuka, imao sam Fantom X nekih 10tak dana i kasnije sam nabavio Juno Stage. Nisam radio A/B testove, ali nisam se osetio da sam sa te "zvu?ne" strane spustio stepenicu ni?e pa sumnjam da je to slu?aj i sa Fantomom Xa.

Eto to je ono ?to se ti?e tehni?ke strane. Da sam na tvom mestu, po?to ve? juri? semplovanje boja i sve to ipak bih doplatio jo? malo i dobio puno pakovanje.

Koliko poznajem ROLAND kod njih je obi?no vic u tome da ti na prvi pogled sve izgleda kao da je identi?no a onda kada po?ne? da radi? shvati? da ima sitnih razlika koje te ne spre?avaju da odradi? to ?to ?eli? ali ti stvara ose?aj kao da ti neko ma?e ?argarepom ispred nosa i ne da da je uhvati?. Neko se mo?e pomiriti sa tim a neko ho?e da izludi
wladymeer is offline   Reply With Quote