Pa evo me .....
Jednostavno nemam vremena "visjeti" na forumima jer mi je sad mastering&mix "sezona" i ne stignem iči ni na po?teni ručak....pa slabo pratim Rumski i ostale....
Ako te zanima Egret, mogu ti samo reči da meni radi odlično....usporedio sam DA sa onim na HEDD-u i razlika je minimalna.
Konfiguracija outputa je opet odlična ako ima? sve spojeno na patchbay, meni je veoma bitno da mogu napraviti "latency free" mix na hardweru - ako naprimjer snimam vokale, syntheve ili efekte. Puno br?e nego sa "internim" mikserima.
Njegova colour kontrola je prilično subtilna, i radi drugčije od ostalih na Crane Song spravama, smek?a tranziente na dobar način i doda lagani himid/high "saturation". Tape na HEDD-u ili Spider je mnogo "jači" u smislu prezence u miksu.
Cijena za koju ti ga nude je veoma dobra.
Ako nema? nikakav drugi outboard (eq, comp, efekti, zezalice) sa kojim bi mogao procesirati inserte na Egretu, ja osobno mislim da ti neče donijeti toliko "sounda" koliko bi ti ga donjeo naprimer dobar stereo compressor i eq, kojeg bi mogao u realtimu insertirati u svoj DAW.
Ja ti radim na principu da u Logic insertiram hardware preko Spidera i Egreta i u biti po fazama miksam kao da imam analog konzolu.
Imam mogučnost 12 in/out sa sada?njim sistemom i ba? toliko inserta. Kako imam dovoljno hardware procesora,ja jih jednostavno insertiram u Logic.
Za neki club/electronica u procesu mixa to izgleda ovako:
1. Mono insert: Kick - npr. Transient designer - Ibis EQ - STC 8 - SPL PAss EQ
2. Mono insert: Snare - npr. Transient designer - Ibis EQ - STC 8
3. Stereo insert: HiHats i ostali ?u?kavci - npr, SPL Stereo Q - DBX 160SL
4. Stereo Insert: Ostale perkusije - npr. SPL TD - Filtek EQ
5. Mono insert: BASS - npr. Summit 78 - Vertigo VSm2 - ESE -PAss EQ
6. Mono insert: BASS - overdrive paralela istog basa - Sansamp PSA
7. Stereo insert: Effect za snare: Egret DA u npr. Dynacord/Roland/Emt reverb - amek 9098 EQ i onda u Spider AD
8. Bilo ?ta drugo
A na sve AD inpute na Spideru mogu staviti njihov Tape emaultion koji odlično radi...
Kad podesim sve kako meni pa?e....puno br?e nego sa mi?em i pluginima- nivoje izmedju instrumenata pode?avam u Logicu jer je insert pre fader kao na analog konzoli - jednostavno stavim fader na unity gain - upalim solo i napravim realtime bounce. To mi uzme malo vremena , ali posle toga mi je kompletan outboard free za ostale soundove. A da ne govorim koliko bolje zvuči.
Sa svojim iskustvom mogu ovako puno br?e doči do puno boljih rezultata, a ako ne?to z...bem, uvijem mogu napraviti ponovo.
Na veoma sličan način radim i stem masteringe i "postprodukcije" mikseva.
Kad imam "mix" izprocesiran po kanalima....mogu outboard staviti na master insert u Logicu ili eventuelno vozim 4 stereo grupe na Egret - a njegov output na HEDD AD. Sa master kompresijom i ekvalizacijom jo? malo podesim nivoje, sredim neku automatiku i pr?im. Onda zapi?em settinge na master insert outboardu i imam total recall ako zatreba zbog bilo kojeg razloga popravljati miks.
Ako misli? potro?iti 10 soma na summing mikser, prvo razmisli o ovakvom načinu rada, jer če? po mom mi?ljenju vi?e profitirati nega samo sa summing mikserom.
Da razjasnim jo? jednu stvar - summing mixer se definitivno čuje i doda neki kvalitet zvuka - ali treba miksati sa njim i imati nekakav outboard spojen na inserte - sam po sebi neče toliko dodati miksu kao naprimjer sistem koji ja upotrebljavam.
A sad opet u studio ....moram zavr?iti brdo stvari danas....
Pozdrav,
Gregor