View Single Post
Old 15-10-2010, 08:38 PM   #12
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: miks i master za pocetak

Generalno se u repu koriste kratki reverbi. Retko sam vidjao da ljudi stavljaju reverb na kick, mada stavlja se na one "basketball" kick-ove itd.

Dosta zajebana stvar je sto mnogo repera (ne samo ovde) snima na mnogo jeftinoj opremi, i plus nema kako da se izrazim, "pitch" i dinamicku artikulaciju i dikciju (ovo najvise vazi za domace repere), pa se cela produkcija svodi na to ukompresuj zalepi vokal sto glasnije (primetio u glavnom u domacoj rep produkciji da su vokali u glavnom preglasni, a i moderna rep americka produkcija ne kaska mnogo za tim trendom), pa i ja sam cesto imam te zahteve "pojacaj pojacaj vokal" i onda od drum-ova ne ostane nista, sempl se jedva nazire itd... Imas na gearslutz-u celu temu o tome zasto reperi oce svoj glas sto glasnije.

Sad zajebano je kad se sa svim tim manama snimi vokal na ultra jeftinom mikrofonu (100-150 E) plus sa brda overload-a u jeftinom preampu i konvertoru i tu nema spasa sem malo nafilovati vokal vremenskim efektima (reverb, delay) kako bi se zamaskirao taj harsh u srednjim i visokim srednjim koji su krucijalni za rep vokale iz golden age-a hiphop produkcije.

Da se razumemo, ne patim od toga da sve mora biti snimljeno na skupoj opremi i ne smatram da skupa oprema cini dobru pesmu, ali definitivno treba biti snimljeno dobro, dobro majkirati izvodjaca, paziti da ne dodje do klipa narocito u konvertoru ... To je sto se snimanja tice

Ali ako je vokal do jaja odrepovan i snimljen na dobroj opremi imas mogucnost da na njega stavis samo neki earlier reflection neprimetan reverb i da to u miksu za uho zvuci kao da nema reverba nigde, ali moji pokusaji sa ne tako dobrim snimcima (da ne kazem losi) nisu bili zavidni

A sto se tice elemenata matrice, nema tu mnogo filozofije, jednom je Awacs napisao da je produkcija uskladjivanje frekvencija da to moze da se slusa I to je sustinki istina.

Imas Filtere (EQ-ove) koristi ih kad cujes da treba, imas kompresore, gate-ove itd koristi ih kad cujes da treba, nemoj previse preterivati, imas vremenske efekte (reverb, delay, tu valjda spada i chorus itd) koristi ih i to je to

U rep-u ces zeleti da ritam bude jak da bas bude jak, u samom startu odaberi semplove koji najbolje zvuce vec suvi, i onda to sve doteruj...Ja licno krecem da miksam od kicka i snare-a pa onda oko toga gradim pricu

Last edited by Jan; 15-10-2010 at 08:48 PM.
Jan is offline   Reply With Quote