Thread: Koliko čujemo
View Single Post
Old 12-10-2010, 03:48 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Koliko čujemo

Par napomena:

1. Ovakvi testovi se inače rade putem kalibrisanog audiometra, a ne "nekih-već-koje-imam" slu?ki, a NIKAKO putem "nekih-već-koje-imam" zvučnika.

2. Koliko je va?no da li čujete neku frekvenciju isto toliko je va?no koliko jako je čujete u odnosu na centralne frekvencije ljudskog sluha (otprilike od 1-4kHz).

@Dejankuki: to ?to ima? "rupu" u visokom spektru mo?e da znači da umesto 18/19/20kHz zapravo čuje? donje alikvote (undertones, subharmonics) koji obično nastaju kao posledica lo?eg tweetera na zvučniku ili jeftinih slu?alica.

@Anita: koliko znam pati? od tinnitusa (kao i ja, otprilike otkad znam za sebe). Moguće je da veoma visoke frekvencije interferiraju sa tvojim tinnitusom, pa ih vi?e ne čuje? kao tonove, nego kao ?umove. A oni duboki zvuci koje pominje? mogu da imaju veze i sa prehladom, sinusima, cerumenom...

Bottom line: ovakvi testovi su Q od ofce. Par meseci me deli od 50-og rođendana, i svestan sam toga da mi je gornja granica sluha negde oko 12-13kHz. To ?to mogu onako ofrlje, ručno, da nateram pojačalo i zvučnike da mi isporuče 16kHz u u?i je čista prevara. Mislim, OK, čujem 16kHz - ali neuporedivo ti?e nego pre dvadesetak godina. A preko toga - ćorak

Pozdrav,

Vasa