View Single Post
Old 09-10-2010, 01:48 PM   #17
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: Cubase - Pro Tools - Audition

Neko voli plavuse, neko crnke, sta je kome lepo, toplo, ili hladno je vrlo relativno, ali nejasnoca boja i trece dimenzija u Steinberg-ovim programima je neprikosnovena.
Sa druge strane amater, ili profesionalac, mislim da je prednost uvek na strani Pro Tools-a, daleko logicniji pristup od Steinberg-a.
A to oko softvera, nije istina, cak je i vise pratecih efekata i instrumenata za RTAS, jer sve sto je VST moze biti RTAS, ali obrnuto nikako.
A tu su i AIR instrumenti, tako da je ta tvrdnja neosnovana.

Kao ozbiljni korisnik, nekada Cubase, pa onda Logic i na kraju Pro Tools, mogu da ti preporucim da krenes upravo obrnutim redom.
Da ne bi to bilo samo hvaljenje "svoga" konja, dacu ti realan razlog za ovo sto ti predlazem.

Pro Tools ti nudi resenja i rutinge koji postoje u svakom studiju i sam program je baziran na taj nacin rada, dok Cubase ima, iz tog ugla gledano, neka nakaradna resenja. Logic je negde izmedju, nudi resenja od jednog i drugog sveta...

Konkretan primer:
Povezem externu klavijaturu u Cubase, dakle audio IN, plus MIDI da bih njome kontrolisao i neke instrumente unutar softvera.
Dakle, zelim da usnimim u real time ono sto sviram, a da se pritom snimam i ovo sto dolazi iz klavijature i ono iz VST instrumenta, sve na jednu traku. Ne moze!

U Cubase ne postoji interni ruting da se ovako nesto uradi, pa da bi to uradio moras da snimis midi i VST instrumenta i same klavijature, pa to opet pustis i bounce-ujes u audio file.

Pro Tools i Logic:
Output svakog od kanala koje zelis da snimis, bilo da je externi instrument, ili VST instrument, prebacis na neki bus, a onda taj bus stavis kao input na audio kanal i samo stisnes REC!
I tako redom, dosta je primera...

Da se razumemo, sve se moze u svakom od ovih programa, pitanje je nacina i pitanje je licnog afiniteta. Da zapusim usta onima koji bi se raspravljali neosnovano, moj je savet Pro Tools, ili Logic ako je Mac u pitanju, pre svega sto je to moje subjektivno misljenje uz neke objektivne razloge.

Postoji tutorial Kenny Gioia, ovo je samo dva snimka od preko 30 sa stvarima koje se rade uglavnom samo u Pro Tools-u, kazem opet, uglavnom.
Mozes pogledati ovde...

http://www.youtube.com/watch?v=WG8QT2g5CTA
http://www.youtube.com/watch?v=3K4pZYWyecE

Ipak, najbolje bi bilo da odes kod nekoga ko ima Cubase, pa onda odes kod nekoga ko rukuje Pro Tools-om, pa se sam odlucis sta ti vise lezi i sta ti se vise svidja, obratis paznju na skracenice, manipulaciju efektima, trakama, zapisom, MIDI, Audio i slicne stvari...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 09-10-2010 at 01:50 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote