Ne vrijedi...
@Lampas
Jedva si docekao da uskocis sa "Toliko o americkoj demokratiji" da nisi pre toga ni provjerio da je covjek nenamjerno iznio neprovjerenu-netacnu informaciju?
Dokle god budes razmisljao srcem, a ne mozgom, dotle neces biti u pravu, i dokle god i svi ostali budu ponavljali ovaj obrazac ponasanja, dotle ce nam biti ovako kako jeste.
Vi ocigledno ne kapirate da se ja slazem sa vama, i da, jeste, amerika jeste zlo, i to samo zato sto je uvijek postojala, i postojace osionost onog najveceg, najmocnijeg medju nama (pocev od jedinke, covjeka, od manjih drustava, plemena, do narodnosti i nacija). Ja sam vam vec dao neko svoje objasnjenje, sa stanovista opste sociologije, filozofije i psihologije covjeka. Treba samo da skapirate da je moglo da bude mnogo, mnogo gore (amerika je supersvjetska sila od kraja drugog svjetskog rata, i da ona nije bila pobjednik, to bi danas bio SSSR ili ne daj boze nazi njemacka i Carska imperija Japan, a svi znamo da u poredjenju sa zemljama pod naci njemackom i Japanaom su jedinu slobodu imali da crknu od prinudnog rada, a pod SSSRom da budete prosjek do konacnog kolapsa prosjecnih u svijetu slobodnog trzista i nemilosrdne opste konkurencije svega).
Niko nama nije kriv sto nismo sacuvali SFRJ (kao sto ni sovjetima niko nije kriv sto se SSSR raspao...SAD i dan danas tvrdi da nikada nije mogla da predvidi da ce se SSSR raspasti tako brzo), od nas samih. To sto smo dozvolili da nas zavade sa strane govori samo o nasoj gluposti, ne i o njihovoj nadmocnoj inteligenciji, i umjesto da se pokupimo u cosak i rasmislimo o nasim greskama, i shutimo o tome kako bismo mogli zadati neki skriven udarac, izvuci neki adut, mi, tj vi i dalje kukate kako su vas zajebali, i time otvoreno pokazujemo i priznajemo koliko smo zapravo glupi! Sta ocekujete, neku nebesku pravdu, da kazni tu istu Ameriku, Veliku Britaniju ili ne znam ti ja sta?
Ono sto mi je najzanimljivije u citavoj prici jeste kako je svaki od vas preskocio da mi odgovori na pitanja koja sam postavio u prvom postu. Ili cete i za to naci misljenje koje zapravo nije argument, nego predstavlja opravdanje zasto smo dozvolili drugima da nas jebu (da izvinite na izrazu, ali ovo je najblaze sto mogu da upotrijebim). Ili cete bjesomucno povezivati tackice, dok prikaz ne bude u potpunosti odgovarao onome sto vi osjecate da je istina (dok ne adaptirate tj prilagodite cinjenice svojim osecanjima)?
Ne volim da glumim mesiju i da prosvjetljujem narod, jer smatram to daleko coravim poslom, ali Vas postujem, i bas zato zelim malo da caskam sa vama na zadatu temu. Ako vama ovo smeta, ja se jos jednom izvinjavam, uvijek mozemo da obrisemo postove, i vratimo sve kako je bilo