View Single Post
Old 06-10-2010, 03:20 AM   #154
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Preporucite dobar film

ameri jesu najveće zlo na ovom svetu. To je bar lako zaključiti. Dru?tvo koje propagira slobodu i diči se njime nominalno, a nit je ima u njihovoj zemlji zaista, niti oni svojim dejstvima neokolonijalizma stvaraju. To je prva stvar koja mi smeta u vezi njih.
Druga stvar, ?to su dru?tvo prosečnosti, kod njih je glupost i odsustva elitizma i intelektualnizma znak slobode. Sve ?to uspeva, ergo, je dobro.
Treće, a ovo mi smeta u vezi cele zapadne ideologije materijalizma, je ?to se kod njih po?eljnim superiornim modelom ?ivljenja smatra isključivo bogaćenje samo po sebi, kao sport ili hobi, li?eno svakog opravdanja, samo sebi postaje smisao. Taj sport ne bi bio ni upola glup koliko jeste, da nije po principu spojenih sudova ekonomije, uzrokovao glad,jad i nesreću celog 3ćeg sveta, a bogami i njih samih, gde razlike između dru?tvenih klasa postaju sve extremnije iz deceniju u deceniju. La?, licemerje i propaganda prosečnosti, odlike su pravog pokaznog lica "američkog sna", koji je sam po sebi la?.

Sa druge strane, sistemi vrednosti koji vladaju na starom kontinentu, su mi mnogo bli?i i pozitivniji. U Evropi se odavno odustalo od kolonijalizma, i teritorijalnih pretenzija, i okrenulo saradnji i tesnijim vezam između ljudi. Kao kolevka civilizacije, nivo kulturne samosvesnosti je dramatično vi?lji, i vi?e se pola?e na tu vrstu sistema vrednosti, gde je uzvi?enost i superiornost posledica znanja, sposobnosti i humanističkih vrednosti. Fakat je da se i u Europi odavno gaji kult sticanja bogatstva do nerazumnih granica, ali u manjoj meri nego u USA, i paralelno sa njim ipak opstaje model znanja, i alternativnih načina da neko bude priznat i zaslu?an građanin.
Istočne filozofije i načine ?ivota i razmi?ljanja, nisam ne?to detaljnije upoznao, osim nekih lokalnih Filipinskih, gde nisam nikad video veću gomilu prostodu?nijih i normalnijih a opet srećnijih i rasterećenih ljudi. Zavidim im do sr?i.

e, a od filmova mislim da nisam preporučio "Waltz with Beshir", ozbiljno remek delo. Govori poneku političku misao o sada skoro pa oficijelnim vladarima planete.
Arthur is offline   Reply With Quote