Quote:
Originally Posted by boggy
Arthure, koliko kapiram, svi ti ljudi (tvoji klijenti) placaju (licno) TEBE a ne (samo) tvoj studio, da bi sve to imali.
Ovde se nudi (samo) besplatno studio, sa nekom minimalnom tehnickom podrskom, najverovatnije pocetnika u poslu, te ne vidim zasto bi to ikoga, ko svoj posao radi profesionalno (za novce), i ima zadovljne klijente, to ugrozavalo.
Studio i oprema koju posedujes, su neki tvoji uslovi za rad, mogucnost da budes samostalan... a ne svrha ili smisao.
Ukljucivao sam se u pricu najvise zato sto je ovo o cemu diskutujemo samo dalja nadgradnja "demokratije" i "preteranih" mogucnosti za svakoga... sto vodi daljem rasplinjavanju price, koja je verovatno i bila previse "gusta" svih ovih godina... tako da bi ovo sto sledi trebalo biti neka normala... na koju nisu jos svi navikli...
Definitivno snimatelj ili ... ako smem... producent  .... postaje polako posao kao i svaki drugi .... bez nekih jakih razloga za preterane ambicije...
pozdrav
bogi
|
to što pišeš je veoma razuman pogled na stvari, i teorijski, to bi tako trebalo biti. ALi, nažalost, u praksi nije. Više puta se desilo da neko uđe u studijo, vidi komp, monitore i par sprava u racku, i kaže, pa kakav je ovo studio, ovo ortak ima na gajbi, čak je on na tom nekom faksu, i tamo to uče - što ti koštaš TOLIKO? (ej, pomenuo sam cifre gore, to je većini klinaca "strašno"). Možemo mi do prekosutra da razlgabamo o etičkim i profesionalnim pitanjima, i koliko je opravdano moje tangiranje zbog takvih situacija, ali je činjenica da se dešava previše često da bih mogao da budem opušten povodom dalje egzistencije moje male porodice. Tako da, u praksi, oni izjednačavaju studio, i uglavnom ne razumeju uopšte funkciju i vrednost dobrog snimatelja & producenta. VIše ih zanima oprema i ti neki "nominalni" tehnički uslovi, i sama cena, od toga ko im nešto radi, jer pobogu, svi oni znaju da iskucaju bubanj i snime sebi gitare linijski na gajbi, pa kolko ovo može biti komplikovanije.
Upravo ovo o čemu sad pričam je direktno povezano sa ovim potezom Akademije, jer se time upravo te ideje hrane, i koliko god mi ovde to videli drugačije, i razumeli to na određen način, za klince iz BG bendova, je to samo potrda da se mi koji neke pare zapravo tražimo, "tripujemo gluposti i leramo ljude za keš"