View Single Post
Old 30-09-2010, 12:24 AM   #79
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Akademija besplatno za bendove

i još da pojasnim recimo moj pristup obučavanju kadra, da mi ne bi kukali kako jadni bogati i dokoni studenti sa BK nemaju na čemu ni da uče.

Kod mene u studiju imam razrađen sistem gde se šegrt pojavljuje dobrovoljno, i u zavisnosti od nivoa znanja i iskustva sedi i gleda šta se dešava u realnim situacija, sa bendovima koji su tu. A svaki dan se neko mixa ili snima. Potom, ja ih polako na terminima puštam za komande da i sami krenu da bodu tejkove i edituju u letu, pod mojim nadzorom i uputstvima, ako se bend sa tim slaže, što je skoro uvek, jer su momci tu već neko vreme, i bend se navikne na njih. I uvek ostavljam extra vreme i sate da se eventualno nešto nadoknadi što oni nisu brzo ili dobro uradili. Ako je moguće, puštam ih da sednu u svakoj mojoj pauzi, pa ako ne prate moj tempo rada, dižem ih čim odmorim, a ako prate, onda rade dalje sami pod nadzorom. I to sve u realnim terminima, sa pravim materijalom koji klijenti plaćaju meni a ja snosim odgovornost za njega.
Što su više samostalniji u radu to ih više ostavljam same, pod revizijama, pa i sami uzimaju da rade cele termine i u mom odsustvu, a na moju odgovornost. Najčešće je dovoljan jedan album da u potpunosti ovladaju rutinom i kriterijumom mojim za usnimavanje i editingom, posle čega ih smatram ravnopravnim snimateljem u studiju, i sledeći album ili posao rade za novce. Nisu veliki novci jer je i studio jeftin, ali dajem skoro 50% dnevnice na ljude, jer me je blam da im dajem manje para.

I na ovaj način može i sama škola da radi, i još da zarađuje pare na nekom a ne na studentima samo, koje posle mora da maže i laže kako nešto zapravo uče i rade. Na svakom normalnom fakultetu za ostale profesije postoje profesori koji slično rade sa svojim studentima, i tu klijenti plaćaju uvek.
Arthur is offline   Reply With Quote