Re: Cubase - Pro Tools - Audition
Ako si vec radio u old school studijima Pro Tools ce ti vise leci zbog slicnog nacina razmisljanja, povezivanje stvari i nacina rada koji je ustolicen tim modelom...
Opet sa druge strane, Steinberg ti nudi malo drugacije resenje, samo snalazenje unutar projekta je drugacije i manje podseca na patch polje i ono starinsko snimanje na traku...
Moras imati u vidu da je PT Amerikanac, a Steinberg Nemac, pa to sa sobom opet nosi neke razlike po pitanju koriscenja programa, desnog klika i drag&drop opcija, istina razlike mnogo manje uocljive nego nekad, ali eto u PT neces koristiti desni klik, sve ce se odvijati na samom materijalu i opcije ce se same menjati u odnosu na mesto na koje stavis cursor, dok je Steinberg uglavnom sve stavio na desni klik...
Generalno je to sve slicno, i sve price o razlikama koje ne znam koliko znace su deo proslosti, jer je nekada Digidesign (sada Avid) prednjacio kad je rec o trackingu i mixingu ITB, a stari Cubase imao problem sa Audio Engine-om, pa je zvucao lose, dok je to sad stvar proslosti, otuda je ta prica da je PT 'Standard' u audio industriji...
Sve je stvar licnog afiniteta, ja sam radio na svemu pomenutom i na kraju sam ostao na PT, ima tu svega po malo, logike, nacina razmisljanja, ideologije, estetike, sve vrlo individualne stvari...
|