Pozdrav dobri ljudi
Dakle... Selim se u novi prostor. Iznajmljujem, stoga sobe u sobi i slicna prica i dalje nazalost nisu opcija....
Soba je 5x4m, Standardne visine plafona (nisam stigao da izmjerim, odokativnom varijanteom recimo 2.9m) sa parketom na podu a sa bokova su (na duzim zidovima) pri dnu sobe iza mene vrata i preko puta veliki 'trokrilni prozor'. Tako da kapiram da mi je najbolje da stavim astal kao sto rekoh da vrata i prozori dodju iza mene sa bocne strane. Tako necu imati prozor ispred, vrata iza i bla-bla.. Ispravite me ako grijesim.
Mene interesuje sad neka okvirna formula.... Dakle konkretno sto od diy varijante i gdje treba da stavim a da ne promasim temu?? Ok, dacu stolaru da mi napravi one skyline difuzore recimo. Ali gdje da ih stavim? Samo na zadnjem zidu ili vise njih na vise zidova? Bass trapove u svaki ugao, ili? Bilo bi super ako bi neko imao nacrtan projekt trapova sa sve dimenzijama i materijalima..
Azma ploce, apsorberi? Ne mogu opet da oblijepim citavu sobu sa njima, pa isplati li se da na 'random' ili kako li vec stavim po koji metar kvadratni po zidovima?
Sobu cu da koristim kao licni atelje, samim tim i da usnimim pokoji instrument i vokal osim mixa. Da li opet ima neko nacrt panela koji bih stavio iza mikrofona i treba li mi to uopste?
Znam da je sve ovo stap i kanap solucija, ali eto koliko se moze
P.S. Izvinjavam se na 130 pitanja u sekundi, citao sam svih ovih godina threadove kako u svim podforumima tako i u ovom, ali oko akustike mi nisu generalno jasne stvari tako da je pomoc vise nego dobrodosla.
Unaprijed hvala, odoh sad do stana gdje se struzu zidovi, gletuje i tako to.. Pozdrav!