Thread: Drums
View Single Post
Old 17-09-2010, 05:19 PM   #13
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Drums

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Vidiš, pošto sam ja još stariji (rođen malo pre nego što je Gagarin poleteo u kosmos) od mene je još lakše biti pametniji Tehnološki, to o čemu govoriš je omogućeno istog momenta kada je SMPTE/EBU Time Code ušao u audio industriju. U suštini, osnovno pitanje je: "Zašto?"

Ritmička uzbudljivost So Lonely i Sympathy for the Devil se zasniva na zajedničkom poduhvatu ritam sekcije u realnom vremenu Ono - ko je prvi "povukao" tempo unapred, ko je "ispred" koga u celom groove-u, a sve te stvari su se desile interaktivno (i simultano). Magija te dve pesme nije u matematičkom modelu koji je neko pretvorio u muziku, nego u interaktivnosti.

Šta hoću da kažem - rezultat pomenute interaktivnosti je moguće replicirati (uz dugotrajan i iscrpljujući višenedeljni rad), ali je zaludno pokušavati da se do tako uzbudljivog i nikad ranije čutog rezultata dođe "od nule". Ne kažem da je nemoguće, ali to zahteva ili mnogo meseci (možda čak i godina) rada na jednoj pesmi ili mnogo sreće. A koliko se sećam priča iz onog vremena, Outlandos D'Amour je snimljen u nenormalno kratkom roku (čak i za ondašnje pojmove).

Pozdrav,

Vasa
Nisam mislio da kopiram promene tempa iz neke već postojeće pesme i primenim je u svojoj. Plan je mnogo jednostavniji: snimiti "rhythm track" - bass, bubanj i ritam gitaru, zatim nasnimiti vokale i overdub gitare, a onda mapirati tempo tog snimka da bi se mogle na to dodati VSTi deonice. Dakle ovde je jedini cilj omogućavanje "crtanja" MIDI traka u projektu koji nije sniman sa klikom, tj. nema ujednačen tempo.

Edit: evo našao sam na SOS-u članak o (polu)automatskom kreiranju tempo track-a detektovanjem tempa iz audio trake u Cubase-u SX: http://www.soundonsound.com/sos/oct0...cubasetech.htm

Ipak, kao što rekoh, i dalje mi je to poprilično komplikovano. Opcije snimanja sa klikom ili odustajanja od VST instrumenata kod snimanja bez klika su tu, ali i ova treća mogućnost je veoma interesantna. Da li je neko probao nešto slično?

Last edited by Znak; 17-09-2010 at 06:05 PM.
Znak is offline