Ma znam ja dobro o čemu ti meni pričaš...jednim velikim djelom si u pravu! Slušao sam dugo vremena pretežno hip hop i poznata mi je sva terminologija i čitava priča

Nije meni strano šta se dešava kod nas u hip hopu i šta valja, ali se namjerno pravim lud - jer tu vidim puno prepotencije i nekog "big dil" tripa bez nekog realnog pokrića... Kad se poslednji put stvarno, ali stvarno zavrtio jedan rep hit kod nas? Sve nešto polovično...Kad smo kod flow-a i sadržaja...hmmm pa nije to baš tako....i među američkim "klasicima" su neki više "floveri" a, neki "sadržajci"....puno mc-jeva je imalo i ima vještiji flow od legendarnog Gurua? Zar ne? Ali je Guru jedan - zbog priče...ja sam uvijek za to da ako treba malo trpi flow u korist sadržaja...a ako se spoji i jedno i drugo - to je pun pogodak...to nešto na žalost ne čujem često...
Suština je sledeća - lako je složiti bit i eto nešto deklamovati preko njega...to radi svaki treći klinac i eto kao reper...Ali suština je u ideji kojom neka pjesma ili nečiji kompletan rep treba da bude zanimljiv...ovoj ili onoj publici...e, to je
suština - MC. Hammer-u je bila suština u simpatičnom đuskanju i catchy frazama...2pacu kao i Biggiju je bila u oštrim, provokativnim tekstovima punim emotivnog naboja koji su fantatično interpretirani...Guru-u je u ležernom repovanju njegove "street life philosophy"... Nekima je ljubav prema ženskim pozadinama

Ovome ono - onome ovo...itd. itd. itd....E, šta je sad problem - sad je problem što
suština ispada u tome da neko nešto ritmićki govori u mikrofon, a to da je on
zanimljiv i pametan ili duhovit to treba da se podrazumjeva - a time ga ne čini neka priča ili ideja koju on nama treba da prenese...nego eto što svi su od boga dati baš za to - da budu reperi i svi su najbolji...Mislim da sam sad razjasnio svoje mišljenje šta mi smrdi i u našem i u "svjetskom" hip hopu. Kao što se ne rađamo svi da budemo violinisti, piloti, hokejaši, glumci, komičari, električari...tako se i dobar reper ne postaje eto ako prosto poželiš i prosto postaneš reper...i to ne reper obični - nego najbolji i najzajebaniji...pošto je to jedna od formi popularne muzike - mora da se spoji dosta faktora - boja glasa, sam izgled dotičnog!!!, izbor tema za repovanje, izbor bitova...itd...a ideja je ono glavno...ideja može biti plitka ili duboka...ali treba da je ima..ideja može biti eto prosto da se zarade pare i da se napravi neki hitić, a sa druge strane može biti da se prenese neka poruka ili sadržaj...najgore mi je to što u gomili svega toga većina toga prosto postoji kao "nešto"...prosto je "nešto" što nije ni dobro ni loše, ni s ukusom, ni bez ukusa...prosto tu egzistira

To je zato jer je lišeno ideje..muzički je korektno...čuju se neke riječi...imaju čak i neki logičko-semantički smisao

ali ideja prosto ne dopire do uma