Quote:
Originally Posted by DaBear
i po ranijim napisima sam sumnjao, ali sa ovim o Doorsima si potvrdio da si "zaglavljen" negde u dalekoj proslosti, sto se muzike tice.... 
|
Ajde da ka?em jo? pone?to na ovu temu. Vidim da ti ima? taj stav da treba pratiti trendove i nipo?to "ne ?iveti u pro?losti". Potpuno se sla?em s tim, ali čini mi se da imamo sasvim različito viđenje načina na koji se zaista stvara ne?to novo. Po meni to nipo?to nije kopiranje stilova koji su dominantni u ovom trenutku. Novo, to je drugačije - drugačije upravo od onoga ?to je danas u fazonu. A promena nikad ne mo?e biti stopostotno izmi?ljanje nečega ?to nikad nije postojalo, uvek se to kombinuje sa nečim ?to je postojalo ranije, i to po pravilu pre nego ?to je "na vlast" do?ao ?anr koji danas dominira. Najveći simbol novog i pozitivne promene je reč renesansa. A znamo da je Renesansa u umetnosti ne samo izmi?ljanje do tada nepostojećih tehnika (npr. perspektiva u slikarstvu), već istovremeno i povratak na antiku.
U dana?njoj muzici je zanimljiv primer dve dobre pop pevačice, koje su svaka na svoj način poku?ale da nađu put do publike. To su Rouzin Marfi i Ejmi Vajnhaus. Obe odlično pevaju, imaju odlične pesme, vrhunske saradnike, itd, ali je Rouzin ?anrovski i?la na to da treba biti savremen, upravo zbog prihvatanja od strane publike. Moguće je da je to i kompromis sa nečim ?to bi ona lično ipak vi?e volela, ali da ne nagađamo. Ejmi je uradila album u stilu kasnih pedesetih i ranih ?ezdesetih - da li je to bila poslovna procena ili je jednostavno radila ono ?to joj se sviđa, bez kalkulacija, to je sad manje bitno. I ?ta se de?ava? Ejmi do?ivi mnogo veći komercijalni uspeh od Rouzin. Kako to, zar glupa publika mo?e voleti
staro vi?e od
novog? Naravno da ne mo?e. Publika uvek vi?e voli novo. Ali ?tos je u tome ?to je u moru elektronike povratak na pedesete u stvari shvaćen kao ne?to novo i originalno, ?to, uz nepobitan talenat Ejmi Vajnhaus, dovodi do toga da je ona ipak postala veća zvezda od Rouzin Marfi. Ključna stvar u njenom uspehu je naravno to ?to je u taj starinski muzički stil unela i neke elemente koji u tom davnom vremenu nisu postojali i tako stvorila zaista ne?to originalno, kao onaj pomenuti spoj antika + perspekitva = renesansa.