View Single Post
Old 12-08-2010, 12:06 AM   #22
ELEKTROIVO
Member

ELEKTROIVO's Avatar

Default Re: Monitori ZUJE......

moguće je da napajanje tog monitora stvara probleme, naime, svi ti consumer electronics aparati imaju SMPS napajanje (chopper). istina, uvi moderni pretvarači radena da frekvencijama reda nekoliko stotina kHz ili čak reda Mhz, ali im se ponekad pojavi potharmonik usljed opterećenja, "prljave struje", loših kondenzatora u napajanju, loše konstruiranog pretvaračkog ransformatora i slično. taj potharmonik može "pobjeći" nazad u mrežu i stvavrati ti probleme. događa se slična stvar kao kad imaš stari usisavač koji ima lošu ili dotrajalu supresiju na ulaznom kabelu pa ti se pojavi nekakvo VF istitravanje usljed preklapanja kontakata na kolektoru motora. po meni, možeš se spasiti na dva načina: ugradnja specijalnog odvojnog transformatora za struju i posebno uzemljenje (probaj googlat što je to balansirana struja, da sad tu nejdem off-topic). to rješenje u 99 % slučajeva rješava probleme sa šumovima, brumovima, zujkama i ostalim " bespatnim efektima" u studiju, naravno uz uvjet da je kabliranje studiaj odrađeno po PS-u, ali je i poprilično skupo. ima i jedno jednostavno rješenje sa filteriam za struju, maksimalno za snage do recimo 1,5 kW, to izađe do 50 eura po unitu u samogradnji (sam sklop košta oko 30 eura, ostalo je šminka). javi mi se na PM ako te to zanima, pa ču ti dat sav info, pa si to možeš i sam napravit

Last edited by ELEKTROIVO; 12-08-2010 at 12:08 AM.
ELEKTROIVO is offline   Reply With Quote