View Single Post
Old 11-08-2010, 02:41 PM   #22
tomo
Member

tomo's Avatar

Default Re: Debljina krivulje

Quote:
Originally Posted by google View Post
Koliko para imas? Ja imam MCI + Neuman, moze isto pronaci za oko 1000 -1200 evra, polovno. Odlicno snima sve. Treba promeniti u MCI par dotrajalih delova i dobijes hi end preamp (ako imas dobrog i strpljivog elektricara).

Obican atenuator.

Kombinacija tehnike sviranja i tehnike snimanja. Moras znati kako da odsviras da se snimi sto bolje. Obicno svi udaraju po instrumentima kao poludeli, jer su to videli na spotu. To nece izaci NIKAD. Zvucace kao tik- tok- hsssss - toing.

Ramstajn su cirkusanti, a ne muzicari. Muda i sarm dolaze od sviraca. Metalika ipak ima svirace i ljude sa stilom i talentom, Ramstajn nema.

Dobra pesma + dobar aranzman + dobar svirac + dobar snimatelj UVEK ce imati sarm i sl. tome, bez obzira na cemu se snimi, moze biti najgora moguca operema, SIGURNO ce zvucati "prijantno, ne bode usi, sarmantno, interesantno, toplo, dopadljivo, ima muda" i sl.

Ako imas cirkusante, to tuce i produkcija je ok. ali to nije to. Nesto "fali", jel' da? To sto fali, dolazi od COVEKA, a ne od "analogije". Digitalni zvuk je super.

Problem je sto tanki kompozitori/aranzeri/sviraci misle da ce im pesma zazvucati kad prodje kroz "analogiju". Nece NIKAD.

Ti mozes snimiti cirkusanta koji bljuje vatru sa najboljom tehnikom, ali mu ne mozes dati talenat, od koga je operisan (operacija uspela).

a ono, znao sam da ce doci do toga da mi govorite da analogija nema veze sa soundom koji trazim nego da bend mora odraditi stvar kako spada. i to je taj sukob koji mi se cini nece biti nikad rjesen, a ja samo znam da nisam cuo dobre snimke u zadnjih deset godina da ga jeb*s! i nitko od mojih prijatelja, poznanika i rodbine i ljudi okolo ne slusaju nista intenzivno i da iz prve mogu reci da je to to. i znam da dok sam na probi i dok sam na koncertu, bilo vlastitoj ili ne, to mi lupa, udara, roka. snimke ne.

ajmo pliz da ne razglabamo kao i svi oko analogija vs digitalija i te spike. nego ovako: kazes rammstein cirkusanti, a metallica sviraci, sa mudom i stilom. rammstein 1996 ili kada im je izasao prvi album. vracamo se na dobos.
taj dobos lupa. pussy, medju zadnjim singlovima, dobos ne lupa, ono je jastuk, a ne dobos. prije nisu bili cirkusanti ili zasto je rokao dobos?
onda imamo metallicu, prijasnje snimke, dobos ubija, a sada, ovo novo, kad ga cujem, ugodnije bi mi bilo da se zvucnicima lupam po glavi u ritmu nego da slusam normalno. sta su se prestali opijat i drogirat pa im je i dobos postao bezvezan?
ne,
ne moze mi nitko reci da uredjaji ne rade svoje.
ovako, moj vlastiti primjer:
imam dakle bend, ekipi to sve super, okolo po koncertima nas hvale, lalalaala...simpa smo im, mladi smo, lijepi, buntovni, curice nas vole....lalalalaalaaa....
e, onda, snimimo album napucan do pakla. u to vrijeme nisam nista kuzio, a nitko bas pretjerano nije znao niti svirati, dakle editing do pakla, prikrivanje mana i svega ostaloga,
meni super, mada kada bih dosao na probu bih skuzio kako tanasno zvucimo naspram snimke. a zapravo ono sto bi mi svirali u garazi bi bili mi, ono napucano je zapravo proizvod, marketing, daj da ga prodamo, jeli.
kad je publika cula album, sve najbolje, vauu, ajme super, lalalaa. kada smo onda dosli live i to gdje se inace svira, po ne tako dobrim razglasima, e onda ekipa govori da bolje zvucimo na snimkama.
kako to da oprema ne cini sound benda, makar i iskrivila sliku.
sad, ono sto ja hocu je ne zvucati toliko napucano, ne iz razloga sto svi kazu da zvucimo bolje na snimkama te da izleveliram slike studio/live nego jer smatram da taj napucani sound je totalka BEZ POKRICA. a i umanjuje mi za jako veliki postotak motivaciju i zanimanje za glazbu.

od beatles-a do nirvane, vise od pola povijesti glazbe se radilo, snimalo, tako i tako, tko me moze uputiti na lanac uredjaja koji ce mi pridonijeti prasku dobosa koji se cuje na snimkama od prije 10 godina pa u nazad?

napominjem jos jednom, briga me, analogija, digitalija, retro, futur, bilo koji zanr, samo da gruva.
tomo is offline   Reply With Quote