View Single Post
Old 11-08-2010, 11:44 AM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Debljina krivulje

Quote:
Originally Posted by ELEKTROIVO View Post
hm.... ako je crta koja ispisuje signal deblja, to je znak da signal ima dosta izobličenja u sebi, odnosno THD-a (to barem vrijedi za signale u sistemu) ako ti se takav signal pojavljuje odma iza preampa, možda si ga natjerao u fercu.... to ej samo moje gledište kao jednog običnog elektroničara/ne-muzičara. ali ako tražiš da si to zvuči "deblje i masnije" trebao bi obratiti pozornost na više harmonike, a en taj scope ispis... ipak su harmonici ti koji određuju "farbu", a ne osnovni signal ko gledaš u scope-u... kolege tonci će me ispravit ako griješim
Pa svaki scope ipak pokazuje sadržaj harmonika, jel, da? A u krajnjoj liniji sprave poput Aphex Aural Excitera, BBE Sonic Maximizera i njima slične između ostalog koriste harmoničko izobličenje kao kreativnu alatku za "izmišljanje" frekvencija koje ne postoje u izvornom zapisu. Tojest - namerno čine čist sinus pomalo "dlakavim", tj. harmonički bogatijim

@tomo:
Queen su među prvima koristili multi-layering za doboš, pa su izvornim dobošem okidali razne sprave (Simmons Drums, Oberheim DMX... svašta) Da bi dobili celu tu galamu. Ne znam da li se to odnosi na AOBtD, ali sam u nekom matorom časopisu video track sheet za Radio Gaga (valjda, davno je bilo) gde je doboš izeo 7 kanala. Pa od jednog doboša samo attack, od drugog "mooda", od trećeg samo visoke.... Pa još ihahaj kompresije, i eto ga hit

Poslušaj šta ti veli ELEKTROIVO - manje gledaj, više slušaj. Analiziraj zvuk koji ti se dopada, ali ga analiziraj ušima.

I da: muzičaru ne treba znanje elektroničara, ali je snimatelju i miksadžiji potrebno osnovno poznavanje akustike i principa rada pojedinačnih aparata. To naravno ne znači da treba da znaš da napraviš aparat, nego da znaš koji je uticaj kog dugmeta na zvuk.

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit) "crveno" i "0dB" u digitalnom i analognom svetu imalu potpuno drugačija značenja, pa sami tim snimanje preko 0dB daje potpuno drugačije rezultate. Ali imaj u vidu da je pretpojačalo i dalje analogna sprava, tako da se slabo šta promenilo u tom smislu.

Last edited by awacs; 11-08-2010 at 11:51 AM.
awacs is offline   Reply With Quote