Puno (dokazanih) zabluda u jednom postu. Na žalost, moraću da te razočaram malko.
Prvo, PT nije program za Mastering nego za snimanje, editovanje i mixanje zvuka, sa mogućnošću da se u njemu ponešto i masteruje. Drugo, ni pod razno nije uopšte a kamoli daleko kvalitetniji od Cubase, ne znam kako si došao do tog zaključka. A naročito ne ta osiromašena M-Powered verzija (iako PT ima fazona koje Cubase nema, ali i obrnuto!)
SAE jeste generalno popularna i rasprostranjena škola, ali uopšte nije preterano neophodna, jer su generalno školovani klinci na zapadu tretirani kao razmažena dokona gomila sa viškom para i vremena (ovo možeš pročitati u više intervjua sa renomiranim svetskim producentima i vlasnicima studija, kao i na mnogo stranih foruma gde se isti skupljaju). Više se smatra kao dobra osnova ako već klinac ne zna ama baš ništa (mada mnogo toga može sam da nauči, kao pola ovog foruma, što se MNOOGO više ceni i ovde i preko). Dalje, ITEKAKO je bitno koji SAE je klinac završio jer je spisak opreme i predavača DRAMATIČNO različit od zemlje do zemlje. Taj Ljubljanski je naprimer čisto gubljenje vremena i para, ako malko bolje pogledaš info o njemu. Drugo je London ili NewYork ili Dubai recimo. Takođe, to je prilično jeftina škola u poređenju sa nekima koje su eto baš prilično renomiranije i poštovanije od nje, tipa FullSail i slično. Najveća je zabluda ipak da SAE nudi "kompletno" znanje, naprotiv, nudi samo osnove i ponešto prakse što nije loše, ali se i u beogradu može naći po studijima na praksi, kudikamo jeftinije i direktnije
Eto, izvini ako sam te razočarao, ali stvarno sam detaljno upućen u ovu temu, pošto sam i sam želeo da se školujem i živim od ovog posla sa nekim relativnim uspehom već niz godina, i ne volim da vidim ljude koji iz zabluda bacaju pare i vreme (osim ako BAŠ imaju viška i jednog i drugog, što ja nisam imao)