Re: Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?
Zastava Kragujevac nikad nece biti Audi. Zasto? Niko nije ulozio pare da ona to postane. Nije stvar u ljudima, vjerujem da na individualnom nivou na ovim prostorima postoje ljudi koji su jako talentovani za svoje poslove, ali prosto niko nikad nece uloziti pare u to da se oni objedine u jednu vecu, isplativiju kompaniju. Premali smo, premalo je trziste, i nema dovoljno profita.
Slijedeci put kad budete slusali neki od stranih albuma (a sto su samo oni koji su dosli do vas, sto znaci da se neko tamo JAKO potrudio da se to i desi) razmislite o tome koliko je novaca, vremena i ljudskih resursa ulozeno u to. Da ne pricamo o znanju.
Dalje, imajte u vidu da je na ovim prostorima bilo nekoliko gradjanskih ratova, druga najveca hiperinflacija u istoriji covjecanstva, pa onda uporedite ljudsku potrebu na ovim prostorima za zabavom, koja je moguca samo onda kad postoji visak novca, sa potrebama za elementarnim stvarima za prezivljavanje.
Ako poredite estetiku strane muzike sa lokalnom, imajte u vidu da postoje velike kulturoloske razlike, a to samo po sebi definise razliku u estetici, sto se odrazava veoma direktno i na sami zanatski dio ovog posla. Isto to cete da zakljucite ako budete analizirali muzicku scenu bilo koje zemlje iz blizeg i daljeg okruzenja.
Sto se tice muzike koja je bila u odnosu na to sto se desava danas, ja licno nemam taj problem, niti mislim da ne postoje zanimljiva izdanja. Naprotiv, zao mi je sto nemam vise vremena u zivotu da mogu da stignem sve novo sto se pojavi, jer stvarno mislim da postoji mnogo toga sto je dobro i veoma ozbiljno uradjeno. Osamdesete me nimalo ne interesuju, osim nekoliko albuma koji su i tad bili potpuno van duha vremena.
Kad ce biti bolje? Ne kad svi prosviramo country i r'n'b, nego kad svako pocne da razmislja o tome sto je dobro za njega. Svijestan sam da je ovo prilicno hippy izjava, ali cijela prica i jeste hippy. Meni licno je glupo da kukam na situaciju u muzici u zemlji u kojoj se ljudi bore za mnogo bitnije stvari. Prvo treba da se desi da ljudi koji kupuju izdanja mogu sebi da to da priuste, a da bi doslo do toga, mora da postoji visak novca koji su oni spremni da potrose na zabavu, bio to novi CD, DVD ili izlazak u bioskop.
Tek onda ce veca kolicina novca uci u ovaj posao, i vjerovatno ce se samim tim i neki standardi podici. Dotad, nista.
|