Re: Chris Lord Alge apeluje da se bojkotuju krakovani plugovi
Pa mislim da je prezasićenost uzrokovana prebogatom ponudom i nikada lakšim načinom dolaženja do rezultata, ali koji na kraju od svih koji se uhvate u koštac sa tehnologijom zahteva suviše vremena za učenje i ispravljanje poteškoća. A to je kontraproduktivno, jer se onda prestaje obraćati pažnja na suštinu, i krećemo se baviti samo formom, kao njenom pokaznom stranom.
Inače, više uopšte ne koristim niti jedan krekovani program, kompjuter mi je očišćen od svake vrste wareza, radim samo sa onim što imam i mogu nabaviti besplatno ili kupujem, ako mi stvarno zatreba. Mislim da se tako mnogo više radi, a manje proba, pošto na kraju svi koji se ubace u piratski trip samo probaju novo, ne saznaju ništa, ne uče ono što imaju, nego samo traže nešto što će im doneti ono što im fali, a to je najčešće samo prepuštanje kreativnoj, a ne tehničkoj strani svoga stvaralaštva. Slažem se sa svojim prethodnikom da je sve ovo upravo kreacija kapitalističkog sistema, odnosno, načina razmene dobara u njemu, s tim što mislim da piraterija uopše nije alternativa, ona je realnost, ugrađena u sistem, kao i sve što je u njemu, zato što ona donosi profit jednak ili veći nego direktna prodaja dobara. Koliko vas je promenilo kompjuter u poslednje dve godine? A onda se zapitajte koliko vas je kupilo softver u poslednje dve godine... videćete da ste trošili na jedno, iako vam je trebalo i drugo. Da ste trošili na softver, sumnjam da bi vam zamena hardvera padala na pamet. I to je taj lavirint velike ponude i mogućnosti.
E sad, ako se nastavi ovako, a prosto mislim da više ne može, mora se naći način da se dođe do plaćanja autora sa svih strana. Ne znam kako će se to rešiti, ali do promena će sigurno doći.