View Single Post
Old 29-07-2010, 03:01 PM   #58
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: marestudio, Nyquistova frekvencija i ostala prica

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
....Konkretno, zanima me da li mislite da sam u pravu u onom delu za VST? Jer opet ponavljam, kada povecam SR, filter moze da filtrira do visljih frekvencija pre nego se cuje neprijatno izoblicenje i takve stvari ? Ne znam, mozda i jeste pseudonauka, ali je svakako bitno imati *cujno* bolji zvuk sa VSTi ja, koji dosta veliki broj ljudi ipak upotrebljava...
Povecanje sampling ratea i merljivo doprinosi kvalitatu DSP filtara na frekvencijama iznad 5-8kHz... prosto zato sto ima duplo ili cetvoroduplo vise semplova za obradu... time se smanjuje neminovna greska... imati dva do cetiri sempla po periodi nije bas neki garant kvalitetne obrade.. u to sam siguran.

Ovaj problem nemamo kod analognog hardvera... jer analaogni ekvilazjer ima pristojni propusni opseg na "flat" do minimalno nekih 200kHz i nikakve specijalne anomalije nema na high shelv filteru od 5kHz na vise ... ma sta podesili na njemu...
na pluginu koji ima SAMO 44.1kHz taj isti preset ce izgledati kao horror film kada se izmeri... Ovaj problem se NE MOZE ispraviti boljim dizajnom plugina ili VST instrumenta. Hardver (cak i onaj SHLJ kategorije) sa lakocom doseze min 100kHz u svom propusnom opsegu sto iziskuje da VST/plugin minimalno radi na 192kHz da bi imao propusni opseg od 96kHz, i minimalno slicne preduslove za uporedjenje....
Kao i uvek nista nije "straight" i sve postaje komplikovano kada se udubis

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote