Quote:
Originally Posted by marestudio
....
Vecina ljudi u svetu danas cuje od oko 20-20 000Hz, postoje pojedinci koji cuju ispod i iznad, ali se muzika ne pravi za te pojedince nego za populaciju.
|
sad spominjes "vecinu..." a do malopre si se cudio da iko moze da cuje ...
Ne... sigurno se SACD i DVD-Audio ne prave za ljude koji ne obracaju paznju na to (bez obzira da li cuju ili ne). Dokle god bude bilo kupaca za te diskove, i dok se budu pravili, ta produkcija ce postojati.
Quote:
...............
Naravno da sam cuo za ove formate, i to cim su objavljeni, ovo je pokusaj nekoliko firmi da satro patentiraju vrucu vodu, i zarade novac, naravno ovo nije zazivelo (jer gotovo niko ne snima u ovim formatima, ili veoma mali broj pojedinaca, a gotovo da sam siguran da 99,9 posto ljudi ne poseduje uredjaje za reprodukciju ovakvog formata) niti ce, jer nema potrebe za sada snimati muziku iznad cujnog opsega.
|
Svejedno, formati i dalje postoje, snima se i dalje za te formate (dzez, klasicna muzika) bez obzira sta ti i ja o tome mislili
Mesta za takvu brutalnu generalizaciju ovde nema, po mom misljenju
A sto se tice snimanja preko 20kHz ... mogu ti reci da se cak i u Beogradu koristi cesto Sanken i slicni mikrofoni... znaci snima se s njima... opet bez obzira na to sta ti i ja o tome mislili... mislim da je bespredmetno ulaziti u porive i razloge zasto se uopste koriste.
Quote:
Itekako ima, 80 godina je pocelo da se snima digitalno, i Digidesign je izbacio prvi sistem za to, cuveni proo tools, cisto sumnjam da je neko od nasih profesora pratio i edukovao se, bar ja kod nas u celoj Srbiji nisam nasao nijednog!
|
Ako je digidesign prvi izbacio digitalno snimanje ne znaci da su to kao predmet ili kurs imali svi svetski fakultetiu svom
redovnom programu tih godina... ako je i jedan... zamolio bih te da ne preterujes... takve stvari, kada su u povoju i kada se tek razvijaju ne uce se NIGDE na fakultetima u redovnom planu i programu jer ni knjiga jos uvek nema... samo neki naucni radovi na kojima se ceo razvoj i konstrukcija bazira...
Quote:
.........
Da Najkvis nije u pravu, do sada bi ga progutali naucnici iz USA, UK i ostalih lidera u svetu, ova teorija bi bila oborena mnogo puta. ja jos uvek nisam nasao da je neko oborio, prosvetlite me!  Naravno zna se kako se obara teorija!
|
I dalje ne vidim kakve veze ima Nyquistova frekvencija sa maksimalnom frekvencijom koju ljudi cuju?
Nyquistova frekvencija je minimalna frekvencija odabiranja nekog signala da bi kasnije bila moguca njegova pristojna regeneracija u osnovni oblik... to je sve... nikakve veze to nema sa maksimalnom frekvencijom koju ljudi mogu cuti.
Quote:
..........
.
Slazem se da je organizacija bila bolja tada kao i sve drugo, ali nisam jos uvek nasao neku ozbiljniju knjigu nasih autora! Ponovo prosvetlite me! 
|
Domacu ozbiljniju knjigu za digitalno snimanje? Pa nisam ih ni stranih do sada nasao mnogo.. onih ... ozbiljnih!
Nedostatak udzbenika je davni problem... ali sam siguran da nije problem u lenjosti da se oni napisu... nego u tome sto to slabo ko hoce da plati... entuzijazam mozda i postoji... ali, pogotovo danas, kad i stomak nekome moze biti prazan... entuzijasticno pisanje udzbenika za decu tesko da moze da se desi.
Quote:
.....
Ne zelim da se hvalisem diplomama, jer smatram da postoje 2 vrste intelektualaca, oni koji znaju nesto i oni koji su diplomirani!
|
Naravno, ali takodje moze pomoci u razumevanju odakle dolaze "revolucionarne ideje" ili u najmanju ruku osnova za senzacionalisticki pristup koji si zapoceo.
Quote:
Nemam (teoretske) objavljene radove jos uvek, jedan od nekih 200-400 strana je sada u pripremi (radi se o doktorskoj disertaciji), izmedju ostalog bice objavljen i kod nas, za koju godinu naravno, i sa zadovoljstvom cu vas obavesiti! Za ostalo sam siguran da cete cuti! ;-)
|
Drago mi je! Samo napred!
Quote:
.......
Izgleda da su ovi sa Berklija budale...hahahahahah   
|
Kakve sada ima veze Berkli
Quote:
............
Na ovo sam mislio kada sam rekao da ne zelim da vredjam! 
|
Pa u najmanju ruku je
bahato (ako mozda ne uvredljivo) utrcati u bilo koji forum i startovati pisanje na nacin da ces ti sve nas nesto da naucis... koliko god da si obrazovan... tesko da ces naci da smo bas svi neobrazovani, neiskusni i neuki na nekom mestu, makar ovaj forum redovno posecivalo 200 ljudi.. a posecuje ga vise od 500 ... registrovanih clanova ima ... ne znam koliko.. pise na prvoj strani foruma....
Prosta statistika koja bi ozbiljnom coveku barem dala oprez u nacinu izlaganja svojih ideja.
Niko nema nista protiv tebe.... osim da nastupas kako smo svi mi glupi i zatucani a ti ces sada da nas prosvetlis...
Argumenti koje navodis su, kako su vec ostali rekli, polutacni i poluistiniti... cesto izvadjeni iz konteksta i pogresno protumaceni... te ne bi bilo lose da iskoristis vreme koje provodis na Rumskom da procitas i nesto "doucis", nego sto odmah kreces u "senzacionalne" rasprave sa ljudima koji definitivno imaju dovoljno znanja da obavljaju svoje svakodnevne poslove... a ticu se vise ili manje tema na koje pokusavas da diskutujes (ako se ovo sto ti pises moze diskusijom nazvati)
Quote:
............
Ne kudi konja koga nisi jahao! 
POZDRAV
|
???
Upravo nesto pricas, upravo nesto iznosis... ja ti odgovaram, sta sam to propustio da primetim?
Quote:
Ceo cujni opseg vecine ljudi je oko 20 000Hz, sto ce reci da u ovom opsegu imamo 20 000 harmonika, ili ti alikvota.
|
Netacno, frekvencija ima beskonacno mnogo.
Quote:
Zbog nesavrsenosti u kosini filtera ova granica je pomerena na 22 050Hz, tako da sada imamo 22 050 harmonika.
|
I dalje ih je mnogo vise od 22050 (uz sva ogranicenja digitalnog snimanja)
Quote:
Svaki Harmonik mozemo da iskazemo kao jedan talas.
|
kakav talas? Zvucni? Akustika?
Quote:
Talas ima period, mozemo koristi i fazu radi lakseg razumevanja,
|
ti to tako po volji... 'ajmo malo fazu... 'ajmo malo period.. smuckaj pa nam prospi...
Quote:
koju mozemo da iskazemo kruznim kretanjem od 360 stepeni, prvi deo talasa kada je maksimalna kompresija je na 90 stepeni,
|
kakva sad kompresija?
Quote:
a kada je maksimalna dekompresija onda je 270 stepeni,
|
dekompresija?! o cemu pricas?
Quote:
kao referentnu poziciju naravno uzimamo 0 stepeni.
|
referentnu poziciju za sta?
Quote:
Naravoucenije ovoga je da talas ima 2 faze, pa je 22 050 harmonika X 2 faze = 44 100 Hz.
|
Netacno..
Moze imati proizvoljno mnogo faza... ili mnoooogo vise od dve faze ... u okviru rezolucije digitalnog sistema za snimanje.
baba + zaba = bicikl
Quote:
Sto ce reci da sa 44 100Hz semplovanja obuhvatama sve harmonike koje sadrzi zvuk koji cujemo.
|
I dalje mi nije jasno kako si spojio babe i zabe a dobio bicikl...
Quote:
I na ovome se bazira najkvistova teorija.
|
ovo sto si napisao nema veze ni sa jednom Nyqvistovom teorijom.
Ako se konkretno radi o Nyquist-Shannon-ovoj teoremi... evo ima ovde o tome...
http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist...mpling_theorem mozes da procitas.. pa nam javi gde se spominje ljudski sluh u toj teoremi
Quote:
Uvecanjem frekvencije semplovanja ne povecavamo broj harmonika, tj. alikvota, tako da preko onoga sto imamo ne mozemo da dodamo nesto sto ne postoji!
|
Nije ni cilj da se uvecava broj alikvota nego njihovo kvalitetnije semplovanje.
Nyquistova teorema opisuje
MINIMALNU frekvenciju odabiranja koja omogucuje kasniju regeneraciju signala. Teorema striktno opisuje postupak koji se primenjuje u
digitalnim glasovnim komunikacijama koje su postale moguce zbog njihovog (Nyquist-Shannon) rada, ali... tu im nije bio primaran kvalitet reprodukcije nego minimalni KRITERIJUM za kasniji dizajn sistema.
Znaci, Nikavu ambiciju oni nisu imali da se petljaju u profesionalni digitalni audio niti u muzicku/filmsku produkciju tako da si vezu Nyqvistove frekvencije i sluha/audio produkcije izmislio ili si se pogresno informisao.
pozdrav
bogi