Moze i tako da se gleda
Problem su razni BFDovi, Omnisfere i sl, koji gutaju RAM kao besni. NPR kad otvorim projekat i stavim omnisferu *bez semplova* - pojede vise od 150 MB... Par takvih plugova i ode sve u... A realni limit u osnovnoj verziji XPa (znaci bez ikakvih optimizacija) je 1.5 do 1.7 GB i onda - puca. Nisam ni bio svestan koliko mi je puta projekat pukao navodno iz cista mira, a u stvari zbog memorije. Kasnije sam proverio: napunim RAM da proces zauzme do 1.7 GB i pucanje je zagarantovano ! Tako da ne mora da znaci da su VST uvek krivci.
Posle sam malo istrazivao po netu, malo eksperimentisao i dosao do zakljucka da kada imam taj 64bit sistem, a 32bit cubase, ova granica pucanja je na oko 3 - 3.5 GB! Dakle mogu najzad da upotrebim normalno memoriju.
E sad, gosn Alek tvrdi da i XP moze da se optimizuje (postoje ti neki 3GB svitchevi i sl), ali meni nije to nesto znacajnije uspelo - uspeo sam da oslobodim do 2.8 GB rama (ostalo je preklopljeno mapiranjem hardvera), a cubase jedva da je "narastao" na 2.1 GB pre pucanja, pa sam ipak odlucio da odem na 64.
Na 64bit rade *svi* pluginovi koje sam probao (u 32bit modu naravno) i stariji i noviji - mada stalno jurim neke updatovane verzije. Ako mozes da nabavis sve drajvere koji stabilno rade na 64bita - svakako vredi pokusati.
Moja strategija je bila da instaliram Win7 64bit na poseban hard/particiju - to je napredniji sistem i u bootu sam namesti izbor OSa - tako da xp ostane. Polako sam punio Win7 jer u pocetku ni audio driver nije radio lepo, dok nisam dosao do toga da sada iskljucivo njega koristim. Nove projekte lepo zapocnes tamo, pa vidis da li ti se uopste isplati zezancija... Ako ne, ostaje ti XP na kome si i do sada radio i nista ne gubis...
Jednio se postavlja pitanje duplih instalacija VSTova - one manje sam stavio naravno u drugi VST folder, a ove sto zauzmu po jedan hard (Kontakt, Omnisfera, Trillian...) iskoristis banke sa stare lokacije a njih isto stavis u novi VST folder...
...Ali opet ce ti trebati sati i sati reinstalacija, ceprkanja...