Quote:
Originally Posted by Everlast
- odabirom dobrih semplova - koji su "mesnati", masni, itd i vec u startu zvuce dobro
- overloadom sempler outputa/konvertera - starija generacija semplera tipa SP1200
- tracking-om sempler outputa kroz neki, recimo Neve preamp, do momenta distorzije i saturacije
- overload individualnih kanala vintage mixera
- vintage outboard za procesiranje individualnih traka
|
Slazem sa svime, osim sto ovi primeri su iz 2000. godine, Primo je tad bio na MPC-u, a outboard koliko se secam je MCI konzola, sam Primo prica da mu je najbitnije da sve snima sto vise hot.
Danas Primo vise ne koristi MPC, kako on kaze koristi Pro Tools i Battery, Eddie Sancho miksa ITB (kao i vecina hiphop miksera) ali novi miksevi su im i dalje mesnati (do duse ne koliko i ovi stari) (Chuj zadnjeg Evidence-a ili Big Shug-a).
S obizorm da para nema za skupoceni starinski outboard a recimo imamo plugin koji emulira nekoliko preampa, tape-ove itd, zasto je nemoguce gurnuti ga da zvuci kao da emulira ekstremne vrednosti? Odnosno to se i desava donekle kad se opet kazem pojaca input u URS saturator (konkretno) ali onda se to kosi sa filozofijom -18dbFS itd, ali ja licno mislim da URS Saturator nije napravljen da operise sa tako niskim vrednostima.
Recimo Cytomic The Glue, ima knob za wet/dry, znaci predvideli su da njime ljudi rade paralelnu kompresiju, ako ti je signal koji u The Glue ulazi recimo oko -18dbFS sa maksimalnim Tresholdom ne mozes da napravis vise od 10 Db Gain redukcije, odnosno ne mozes da nagazis signal dovoljno, sto me navodi da verujem da i on nije zamisljen da radi o dbVu rezimu.
Jos jedna stvar vezana za celu pricu oko dbFS i dbVU, Waves SSL EQ recimo, ima analog dugme koje dodaje pre svega shum i harmonike, kad su mi kanali nisko na oko recimo -15 dbFS i imam recimo 7-8 Waves SSL EQ-a negde na kanalima, a najvisi pik mi na masteru udara u -6, kad stopiram projekat na master busu postoji jezivi shum koji dostize citavih -70-80 dbFS, kad su mi kanali vise hot taj shum je znatno manji, ali tolika kolicina shuma me tera da na samom pluginu dugme analog iskljucujem, sto me opet navodi da i taj plugin nije napravljen da operise sa tako niskim nivoima, sto me sve navodi da zakljucim da nikakav standard sa koliko headroom-a koji pluginovi rade zapravo ni ne postoji...Odatle moje pitanje vezano za URS saturator, da li je on efektniji kad mu se odvrne input