Quote:
Originally Posted by SumAnuT
Stereo ili surround se cuje i u tim navedenim situacijama zato sto srednje a pogotovo nize frekvencije nisu toliko usmerene, pa kako god da stoje zvucnici dodje nesto sa levog zvucnika na levu uho, tipa 700 hz, i sa desnog na desno, ali ja sam rekao da je ovo verovatno tako zbog visih frekvencija, koje su veoma usmerene. Ako ti je ta zamisljena tacka ispred glave, 20 khz ce ti se odbiti od lobanju i neces ih ni cuti, dok ako stavis tacku 18 inca iza glave 20 khz ce ti upasti pravo u usnu skoljku.
|
Ti stvarno mislis da se 20kHz rasprostiru kao "laserski zrak"?!
na 20kHz su talasi samo usmereniji ali nisu kao laserski zrak... znaci.. ima ih i dalje.. van "sweet spota" su nesto slabiji ... ali nisu nestali!
Nekad se zapitam zasto, ako vec cujes, nesto ne proveris na samom sebi pre nego sto ispalis "teoriju" baziranu samo na "logici" i "razmisljanju"...
Drugi je problem sto ne cuju svi do 20kHz i vise (menja se sa godinama starosti, ostecenjima sluha itd)... pa im i nije preterano bitno ...
Tako da preporucujem (po treci put) dokument koji sam prilozio gore, i za stereo monitoring... (izbace se kanali C, LS, RS)
evo opet linka:
http://www.aes.org/technical/documents/AESTD1001.pdf
Definitivno je teze procitati dvadesetak strana teksta (sa malo slika) nego pisati na Rumskom...
pozdrav
bogi