Thread: Do?s & don?ts
View Single Post
Old 05-07-2010, 10:43 AM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Do?s & don?ts

Quote:
Originally Posted by Solozabal View Post
..zbog usmjerenosti visokih frekvencija to pravilo mi ima smisla.
Pa vidi, Solozabal, mozes svoje monitore pozicionirati kako god zelis, to meni nije problem, jedino imam problem kada se iznose "pravila", smislena i ona druga, koja nisu definisana u nekim zvanicnim dokumentima. Audio tehnologija, na zalost, ima jako malo definisanih postupaka i principa, postoji velika "entropija" u pristupima... mozda je to ok.. mozda ne... ali ovo malo papira koji su napisani i besplatno objavljeni (kao ovaj koji sam linkovao) treba barem procitati pre diskusije o tome da li neki savet ima logike ili ne. Pored entuzijasta, ovaj forum posecuju i profesionalci (ponekad) i nije ok ako na njemu imamo savete koji nisu opste prihvaceni, ma koliko imali "logike". Promena pozicije monitora i mesta slusanja nije tako trivijalno i to izaziva promene u pristupu miksanju...
Drugo, kako ces rasporediti surround 5.1 monitoring na ovaj "novi" nacin koji ti "ima smisla"...
Quote:
Najbolji razlog zasto su mi ovih 65,5" "zlatni" jer sam sam dosao do te udaljenosti usporedjujuci frekv. karakteristike raznih udaljenosti monitora u mojoj sobi. U mom slucaju izgleda ima smisla, generalno neznam..., ali sigurno je dobra pocetna tocka.
Generalno, monitori imaju obicno samo jednu dobru poziciju u bilo kojoj sobi...
Ne moze biti dobra polazna tacka ako je soba veca ili manja... pozicija je relativna u odnosu na dimenzije sobe.
Quote:

Btw. ono pravilo 38% recimo (sto nije spomenuto u ovih 10) ne vrijedi za moj slucaj , tako da vjerovatno i ovih 10 ne bi trebalo uzimati kao MUST DO.
Dokument koji sam prilozio... nigde nema "must do" u tekstu.. ali prakticno ima snagu "must do"...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote