Quote:
Originally Posted by Solozabal
 ..zbog usmjerenosti visokih frekvencija to pravilo mi ima smisla.
|
Pa vidi, Solozabal, mozes svoje monitore pozicionirati kako god zelis, to meni nije problem, jedino imam problem kada se iznose "pravila", smislena i ona druga, koja nisu definisana u nekim zvanicnim dokumentima. Audio tehnologija, na zalost, ima jako malo definisanih postupaka i principa, postoji velika "entropija" u pristupima... mozda je to ok.. mozda ne... ali ovo malo papira koji su napisani i besplatno objavljeni (kao ovaj koji sam linkovao) treba barem procitati pre diskusije o tome da li neki savet ima logike ili ne. Pored entuzijasta, ovaj forum posecuju i profesionalci (ponekad) i nije ok ako na njemu imamo savete koji nisu opste prihvaceni, ma koliko imali "logike". Promena pozicije monitora i mesta slusanja nije tako trivijalno i to izaziva promene u pristupu miksanju...
Drugo, kako ces rasporediti surround 5.1 monitoring na ovaj "novi" nacin koji ti "ima smisla"...
Quote:
Najbolji razlog zasto su mi ovih 65,5" "zlatni" jer sam sam dosao do te udaljenosti usporedjujuci frekv. karakteristike raznih udaljenosti monitora u mojoj sobi. U mom slucaju izgleda ima smisla, generalno neznam..., ali sigurno je dobra pocetna tocka.
|
Generalno, monitori imaju obicno samo jednu dobru poziciju u bilo kojoj sobi...
Ne moze biti dobra polazna tacka ako je soba veca ili manja... pozicija je relativna u odnosu na dimenzije sobe.
Quote:
Btw. ono pravilo 38% recimo (sto nije spomenuto u ovih 10) ne vrijedi za moj slucaj , tako da vjerovatno i ovih 10 ne bi trebalo uzimati kao MUST DO. 
|
Dokument koji sam prilozio... nigde nema "must do" u tekstu.. ali prakticno ima snagu "must do"...
pozdrav
bogi