View Single Post
Old 23-06-2010, 11:02 AM   #1
aif
Member

Default Air gap izmedju zida i superchunks-a ?

Procesljao sam forum uzduz i poprijeko, ne samo ovaj, i imam neko misljenje, al opet covjek je proklet pa voli pitati za konkretan slucaj, ne zamjerite...

Dakle, imam superchunkse, uradjene kako treba...
Medjutim u novi prostor u koji sam usao zbog idiotluka arhitekte i njegovog eksperimenisanja i zidara koji su napravili totalno neravne zidove ne mogu superchunkse prilijepiti skroz do zida.

Najvise sto mogu, a da imam simetriju je da su superchunksi odmakunuti jedno 5cm od zida.

E sad, citao sam da neki kazu da je to pozeljno, drugi pak kazu da nije, kao i u svemu, podijeljena misljena
Ako je preporuceno da je absorber odmaknut od zida za svoju debljinu, a chunks je takodjer absorber, onda ima logike...S druge strane, nije rijec o prvim refleksijama, nego bassovima, koji se skupljaju po coskovima, pa onda i nema logike da ima air gap ne znam, nisam toliki strucnjak, zato i pitam...

Zanima me da li time sto ne mogu biti skroz do zida gube na efikasnosti ?
Nije moj prostor, rentam pa ne mogu stemati zidove da napravim kako treba, sto bih uradio sa zadovoljstvom...

Inace chunksi mi idu od poda do plafona, upakovani u OSB, tanki, cini mi se 06mm, najgusca kamena vuna unutra...Fantasticno su uradjeni, odlicno radili u drugom prostoru, koji je imao ravne zidove i mogucnost postavljanja do zida

Molim iskusnije kolege da prodiskutuju, i da mi kazu koje su mi alternative...
Hvala lijepa, unaprijed...
aif is offline   Reply With Quote