Quote:
Originally Posted by Big Bockie
Ne, ne proxy...
Pazi:
Kondenzatorska mikrofonska kapsula se sastoji od dve membrane koje oscilovanjem menjaju rastojanje, pa samim tim i kapacitivnost te je razlika napona = zvuk. E sad pazi ovo,neka prica o figure of eight karakteristici:
...a kardioid je kombinacija omni-ja i figure of eight. Tako se dobija efekat usmerenosi kardioida. Samim tim kada se mikrofon nagne izvor nije vise 180 stepeni , nego manje, pa je samim tim izvestan fazni pojeb (mislim na sam mikrofon i kapsulu) sto za posledicu ima isprva manje visokih, sto ne mora biti lose ako znas sta radis...
|
mislim da si ti previse otisao u neka teoretska polutacna ili netacna objasnjenja... a ona leze u jako jednostavnoj stvari... a to su proximity efekat i efekat da su visoke frekvencije jako usmerene, pa samim tim kad zakosis majk dobijes ih manje.. al nema veze

a sto se tice figure 8 to je nesto sasvim drugo i takve kapsule mikrofonske se drugacije konstruisu...
imas i shotgun mikrofone kod kojih je fazno ponistavanje gomile bocnih ulaza glavna fora za dobijanje velike usmerenosti... al mono nekompatibilan snimak jednog mikrofona je besmislica...
pozdrav!