jasno je meni da je bolje resiti sve probleme odma tj ceo posao odma zavrsiti... al ako nemam novca da uradim akustiku ili jos bolje platim STRUCNJAKA sto bih najradije uradio, mislim da je nesto ubaciti neki apsorber na zid ili napraviti sto vise superchuncksa... o difuziji ne mogu da razmisljam jer me polozaj slusanja i same dimenzije prostora i njegov cudan oblik dosta ogranicavaju.
Ja razmisljam ovako: ok ako sam cuo promenu u zvuku kada sam uneo trosed, dvosed, ugao i fotelju u moju reziju, zatim ako sam cuo znacajne promene kad sam zamenio kablove koji vode od konvertera do monitora... ako sam cuo razliku kada sam zamenio sto MANJIM stolom!!! I ako mi se po vrh svega ta promena SVIDELA! sto onda ne bih dodao sto vise superchuncksa, i sto vise broadband apsorbera i ocekivao jos znacajno bolje rezultate...
kao sto sam gore naveo, imam uslove kakve imam, i modularna akustika za taj prostor koji NIJE MOJ, mi skroz odgovara.... ona ima svoje prednosti i svoje mane kao i sve ostalo
ja uopste nisam simpatizer Ethana (niti mislim da je doprineo akustici), mislim da su mu proizvodi preskupi i da sam mogu da napravim isplativija resenja... kapiram da je dobar prodavac, al se ne vidim kao neko ko bi kupio njegove proizvode, cini mi se da me je neko pogresno protumacio.
ja se apsolutno slazem da sto vise elemenata tj materijala, da je to bolje i da treba MNOOOGO kubika ugraditi u prostor da bi se tamo desilo nesto lepo na niskim frekvencijama.
iskreno mislim da Bogijeva analogija izmedju miksa bez bubnja i delimicnog sredjivanja prostora nije bas dobra, al ok, to je moje misljenje... pre bih to uporedio sa miksom pesme a da se ne trudim (ili da ne umem, ne mogu, nemam para ) da mi bubanj zvuci dobro za razliku od nekog drugog instrumenta...
kada dodje vreme otvoricu novu temu o tom prostoru o kom pricam, trazeci pomoc u cilju sto boljeg resenja akustike... mada licno mislim da je modularna akustika spas za isti iz vise razloga
pozdraV!