View Single Post
Old 02-06-2010, 01:02 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Mike Vale - od nule do finala

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
................

I to je neverending story a kad rade različiti ljudi u istoj prostoriji opet svaki ima svoje individualno psihoakustičko doimanje zvuka i opet je to subjektivno od čovjeka do čovjeka, zato sam naporan sa tim mjeritvama, jedino one mogu da daju neku relativno objektivno i ponovljivu početnu tačku što i kako... iako nikako potpuno informaciju!!!..............
Ne slazem se da SMEMO toliko da se oslanjamo na merenja, pogotovo ako ne znamo kako su napravljena! Razumem sta zelis da postignes... ali na zalost, oslanjanje samo na merenja moze da te navede da napravis greske... isuvise je "klizavo"...

Evo, imam primer za "kontra-indikaciju"!

Bio sam aktivni ucesnik u jednom threadu na gearslutz-u gde se covek obratio za pomoc jer ne moze da smiksa nista u sobi a da to posle valja... pogotovo bass. Ne znam tacno sad gde je taj thread, ako ga nadjem prilozicu link.

Secam se da je prilozio i "merenja".

Kada se njegova merenja pogledaju... dobija se utisak da je soba sasvim OK.

Na kraju je bilo da je odziv sobe merio preko ukljucenog KRK ERGO-a.

Vec taj primer (mi) je dovoljan da shvatim da se merenjima prostorije ne moze sasvim verovati... mnogo je sigurniji pokazatelj rezultat koji neko napravi u toj sobi... tu nema "prevare". To je i dalje sasvim upotrebljiva informacija cak i kada je klijent na drugom kraju sveta... posalje wav fajl... jedino ti treba iskusan mixing inzenjer i producent da ti to poslusa i kaze gde se covek mucio.

Taj primer mi je i jos jedan pokazatelj da sobnu equalizaciju treba zaobici u sirokom luku... te sprave/softveri prave samo "dobra akusticka merenja sobe"... i nista drugo.

Takodje, ovom "mojom" predlozenom metodom (miksanje, ne merenje) na kraju mozemo ustanoviti da ne treba nista uraditi u necijoj sobi jer covek u njoj pravi dobre rezultate... i ja mogu da zivim sa tim! Makar to nemalo nikakve veze sa nasom ustaljenom praksom.. a ni sa ljudskom prirodom.... ali tada sam siguran da nisam napravio gresku... jer je cilj akustike control rooma.... upravo to... dobri rezultati onog ko radi u njoj!

@analog

Za ocekivati je da neko ko miksa, u sobi koja se testira, prvo zna da radi... sto se sprava tice... takodje imaju uticaj... ali mi se cini da iskusan producent/mixing inzenjer/mastering inzenjer, koji to kasnije slusa, moze sa relativnom lakocom iz miksa da izvuce sta potice od (ne)umeca... sta potice od sprava... sta potice od sobe... jer su greske sistematske i sebi specificne... skoro da niko nije neosetljiv na njih...

Konfuzija u mozgu zbog stojecih talasa na bassu definise svoj potpis u rezultatima ... sasvim drugaciji od karaktera/razlika koji unosi recimo high-end analogni lanac sprava.. u odnosu na pluginove...

Konfuzija te sprecava da doneseses PRAVU odluku... jer ne cujes tacno, makar i znao sta treba da uradis i imas vrhunske sprave za to.

Monitoring sistem... njegova sposobnost "motivacije"... takodje igra ulogu..... ali na drugi nacin... i mislim da se sve to moze cuti u miksu, odvojeno jedno od drugog.

Zbog lose sobne "akustike" najcesce ljudi "petljaju" ekvilajzerom na frekvencijama koje uopste ne treba dirati... iskusan mixing inzenjer/producent/mastering inzenjer... tako nesto moze da cuje... ja ne mogu.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 02-06-2010 at 04:32 AM.
boggy is offline   Reply With Quote