Quote:
Originally Posted by SumAnuT
.....
Moze li se to uopste postici a da se ne napravi gluva soba?
|
NE...
rekoh vec... ako imamo refleksije (a moramo ih ostaviti u nekoj meri) i ako je RT60 izmedju 0.1 i 0.3s.... NEMOGUCE je dobiti (ravan) frekventni odziv zvucnika u granicama +/-1dB.
Ako zelis takav odziv sa zvucnicima koji su u najboljem slucaju isto +/-1dB (veoma retko)... moras napraviti potpuno gluvu sobu.. anechoic... reflection free! Meni je to logicno... ako sam izmerio zvucnik u gluvoj sobi i on je bio +/-1dB... kako mogu da ocekujem da control room akustika obezbedi uslove za isto to, ako nije "potpuno gluva"?
Zahtev ti je kontradiktoran... refleksija se u merenjima frekventnog odziva prikazuje kao comb filter...
a covek je cuje kao refleksiju ne kao filter... mozak to MOZE da desifruje ne kao seriju "rupa" nego kao reverb... refleksiju... sta god... mozak je sofisticiraniji analyzer od FFT...
zato i neces naci rezultate merenja studija po svetu... mozda grupno u nekom naucnom radu... gde su se bavili merenjima... i to mogu da kazem da je cesto KATASTROFA!!! S obzirom da je i taj odziv cesto rezultat kompromisa (klijent hoce kauc... hteo bi da pomeri mikser napred... ne svidja mu se osa slusanja kako preporucuje akusticar nego poprecno.... itd)... onda ga niko ni ne objavljuje jer ce napraviti los poslovni "image".... zato se objavljuju fotografije.... pricaju price... mislim.... PRICA se kako je odziv "ravan".... ALI niko merenja ne objavljuje
pozdrav
bogi