Quote:
Originally Posted by Nemania
Tako da i kad pustis, eto Koloniju, i Mocartovu sonatu sa nekog nemackog cd....jacina zvuka ce biti ista...nebitno koji je zanr u pitanju...znaci nigde nisam spomenuo, niti su u pitanju limiteri, comp.. i sl...
Interesuje me taj standard volumena...Mislim da sam bio jasan i da znate o cemu pricam...
|
sinko, malo brljas. upravo su kompresori i limiteri odgovorni za to da svi referentni diskovi imaju priblizan RMS (standard volumena kako ga ti nazivas). Onaj ko misli da se strana klasika ne masteruje, vara se

samo sto malo ljudi kod nas radi pravilno to (svi krkaju limitere na master). Postoji hiljadu fora, ali nebitno.... tutni u svoj projekat neki RMS meter na master i meri. Ako je balada cepaj na -15dbRMS, ako je nesto zesce onda idi do -10dbRMS.
Primetices da su strane ploce glasnije (rms ide i do -6db RMS) ali nista ne distuje, sve svira lepo. Ako to uspes sam da napravis, i jos u kompu, bravisimo. Ako ne, odvoji koji euro i shibni to preko na mastering kod nekog ko to zna i ima uslove za rad.
Ukoliko nemas budzet, koristi usi, i cackaj dok ne bude kako valja. kompresor na masterbuss, i limiter samo da spreci klip.