Quote:
Originally Posted by alek019
Kada je neko o nekim stvarima informisan, pa i dobro informisan (količinski) nekada (često) slika o nečemu stekne se malo iskrivljena.Možda grešim ali obzirom kako bar Psionic piše neke stvari nisu baš najsrećnije prihvaćene.
|
Ne razumem ovo... Kako treba da pisem ? Mozda drugi font ?
Quote:
Programeri (aplikacija , ne sistemski programeri) pišu rutine za upravljanje memorijom, ili tačnije kontrolišu njeno korišćenje i po veličini i po sadržaju (pa i po lokaciji u zavisnosti kako im to operativni sistem dozvoljava).
|
Zar nisam i ja to isto rekao ?
Quote:
Virtualna memorija se uvek koristi (mapira se na stvarne adrese hardverski), čak i kada u računaru ima više fizičke memorije nego što je potrebno za sve procese koji se tu izvršavaju. Aplikacija nikakvu drugu memoriju osim ove ne poznaje ( gde je locirana, druga stvar).
|
Naravno, fizicku memoriju SAMO i ISKLJUCIVO koristi windowsov memory manager, ali to je apsolutno nebitno za sada. Ja sam mozda malo nejasno govorio kada sam rekao da aplikacija svoju privatnu memoriju kopira u virtuelnu - trebao sam da kazem da se zapravo privatni adresni prostor aplikacije po potrebi skladisti na hard disk u vidu SWAP fajla, koji generalno moze biti veliki, ali da bi aplikacija radila, mora imati pristup svojoj privatnoj memoriji. Virtuelna samo znaci da joj pristupa indirektno, preko windows memory managera, koji se brine o tome gde se ona stvarno nalazi u odredjenom trenutku... Ta virtuelna memorija opet podleze pod 32bita i ne moze biti veca od 4GB. 32bit ne ume da radi sa vecim vrednostima kada je memorija u pitanju.
Quote:
Malo se ne razume virtualna memorija i streaming. Ključna stvar je kada se pominje streming da se ne čeka da svi podaci budu dostupni da bi se obradjivali ili reprodukovali, radi se sa delovima koji konstantno pristižu (ili učitavaju). Dakle, aplikacija nema pristup celom sadržaju već uvek samo delovima. Odakle pristižu ti delovi. Pa mogu i sa interneta. Parčići sa kojima se radi su relativno mali, a ako se uzimaju sa diska, brže pristižu, a iz memorije još brže, e sad dodjosmo opet do pokazivača na memoriju
ili lokaciju podataka na disku koji treba da je dovoljno velik da može te brojčane vrednosti prihvati i tu je LLA važan. Gde stižu ti streaming podaci? Pa u virtualnu memoriju aplikacije, ona samo za nju zna. Imam utisak da se malo meša baferisanje kod ulazno izlaznih operacija sa podacima i streming.
|
Opet nesto sto sam ja rekao, ponovljeno drugim recima. Rekoh da ide u bafer sto je zapravo memorija. Uzimajuci gornje u obzir - naravno virtuelna - bafer moze da bude relativno mali jer sluzi samo da pointeri aplikacije u njega prepisu sadrzaj npr DVDa i to samo segmeta koji se trenutno prikazuje tj obradjuje.
Quote:
Količina RAM-a posebna priča i ko to nju podržava, kako i koliko.
4GB limit kod 32-bitnih aplikacija postoji, pričam kako da se najbolje iskoristi na 32-bitnim XP-u a postoje načini i kada se 32 bitna aplikacija koja se izvršava na 64-bitnim mašinama pod 64-bitnim Windowsom
može koristiti i preko 4GB granice. Da bi se sve ovo podržalo zaslužan je intel sa svojim Physical Address Extension (PAE) i AWE (Address Windowing Extensions). Da vas sa ovim ne gušim.Dakle znajte da je i ovo moguće ali programer mora iskoristiti gore pomenute stvari i sa raspoloživim API funkcijama biti veoma obazriv a i da naglasi hardverske zahteve kao i pod kojim verzijma Windowsa će raditi.
|
PAE ne radi gotovo ni na jednoj aplikaciji - jednostavno nije podrzan
Quote:
Nekako štičem utisak da se ovo sve doživljava kao da ja vama pričam nešto loše o 64-bitnim sistemima uključujući i win7 i ubedjujem vas da koristite 32-bitni XP pro. Nije tako gospodo, samo se trudim da vas koliko toliko o nekim stvarima informišem i približim tako da onaj ko koristi 32-bitne sisteme iste i malo bolje razume a i malo bolje podesi i iskoristi ako to želi nezavisno sa kojim audio programima radi.
Nemam ništa protiv, čak šta više pozdravljam i volju i želju da radite sa što moćnijim spravama, aplikacijama i operativnim sistemima.
|
Koliko vidim, samo nas dvojca raspravljamo o ovome pa zato mislim da druge ovo zapravo i ne zanima