Re: windows 7 vs. audio ???
Ja opet moram ponoviti, razlike izmedju 32 i 64 bitnih opertaivnih sistema postoje i relativno su poznate. Kad ka?em relativno mislim da je dobar broj korisnika računara informisan o njima.
O tome nisam "pričao" već sam poku?ao da objasnim neke stvari, koliko je to moguće prihvatljivo za ?iri krug korisnika koji ovu problematiku ne poznaju dovoljno (naravno, kao korisnici to ni ne moraju da znaju). Poku?ao sam pribli?iti koliko, toliko mehanizam za?to se neke stvari rade kako bi onaj ko koristi 32-bitni xp mogao isti dobro iskorisiti i koji su preduslovi za to.
Kada je neko o nekim stvarima informisan, pa i dobro informisan (količinski) nekada (često) slika o nečemu stekne se malo iskrivljena.Mo?da gre?im ali obzirom kako bar Psionic pi?e neke stvari nisu ba? najsrećnije prihvaćene.
LLA niti poma?e niti odma?e, to je samo jedan mali atribut aplikacije. I ranije sam probao da isti objasnim.
Programeri (aplikacija , ne sistemski programeri) pi?u rutine za upravljanje memorijom, ili tačnije kontroli?u njeno kori?ćenje i po veličini i po sadr?aju (pa i po lokaciji u zavisnosti kako im to operativni sistem dozvoljava).
Virtualna memorija se uvek koristi (mapira se na stvarne adrese hardverski), čak i kada u računaru ima vi?e fizičke memorije nego ?to je potrebno za sve procese koji se tu izvr?avaju. Aplikacija nikakvu drugu memoriju osim ove ne poznaje ( gde je locirana, druga stvar).
Malo se ne razume virtualna memorija i streaming. Ključna stvar je kada se pominje streming da se ne čeka da svi podaci budu dostupni da bi se obradjivali ili reprodukovali, radi se sa delovima koji konstantno pristi?u (ili učitavaju). Dakle, aplikacija nema pristup celom sadr?aju već uvek samo delovima. Odakle pristi?u ti delovi. Pa mogu i sa interneta. Parčići sa kojima se radi su relativno mali, a ako se uzimaju sa diska, br?e pristi?u, a iz memorije jo? br?e, e sad dodjosmo opet do pokazivača na memoriju
ili lokaciju podataka na disku koji treba da je dovoljno velik da mo?e te brojčane vrednosti prihvati i tu je LLA va?an. Gde sti?u ti streaming podaci? Pa u virtualnu memoriju aplikacije, ona samo za nju zna. Imam utisak da se malo me?a baferisanje kod ulazno izlaznih operacija sa podacima i streming.
Količina RAM-a posebna priča i ko to nju podr?ava, kako i koliko.
4GB limit kod 32-bitnih aplikacija postoji, pričam kako da se najbolje iskoristi na 32-bitnim XP-u a postoje načini i kada se 32 bitna aplikacija koja se izvr?ava na 64-bitnim ma?inama pod 64-bitnim Windowsom
mo?e koristiti i preko 4GB granice. Da bi se sve ovo podr?alo zaslu?an je intel sa svojim Physical Address Extension (PAE) i AWE (Address Windowing Extensions). Da vas sa ovim ne gu?im.Dakle znajte da je i ovo moguće ali programer mora iskoristiti gore pomenute stvari i sa raspolo?ivim API funkcijama biti veoma obazriv a i da naglasi hardverske zahteve kao i pod kojim verzijma Windowsa će raditi.
Nekako ?tičem utisak da se ovo sve do?ivljava kao da ja vama pričam ne?to lo?e o 64-bitnim sistemima uključujući i win7 i ubedjujem vas da koristite 32-bitni XP pro. Nije tako gospodo, samo se trudim da vas koliko toliko o nekim stvarima informi?em i pribli?im tako da onaj ko koristi 32-bitne sisteme iste i malo bolje razume a i malo bolje podesi i iskoristi ako to ?eli nezavisno sa kojim audio programima radi.
Nemam ni?ta protiv, čak ?ta vi?e pozdravljam i volju i ?elju da radite sa ?to moćnijim spravama, aplikacijama i operativnim sistemima.
Ova problematika je malo i op?irna i specifična i daleko od toga da je jednostavna. Sad, da li umem da vam je na najbolji na?in prika?em, e to je pitanje.
|