View Single Post
Old 29-05-2010, 12:29 PM   #19
alek019
Senior Member

Default Re: windows 7 vs. audio ???

Sve što napisah nije imalo za cilj da se raspravljam da li neko želi i treba da koristi ovaj ili onaj Windows, već da ako neko ima 32-bitni XP isti podesi da ga može maksimalno iskoristiti.
Broj dobro podešenih mašina za odredjene poslove kod nas bar iz mog iskustva (koje nije malo po ovom pitanju) je mali. Ko se nije baktao sa serverskim Windows OS nije ni znao da ovaj switch (/3GB) i postoji.

Moja misao je bila da ako imate 32-bitni XP i 4GB rama, tu mašinu podesite da zaista racionalno koristi memoriju. Ponavljam, ne pišem o drugim verizijama OS. Šta ćete koristiti, da li, i zašto i kako drugi put. Možda ovaj thread po naslovu nije baš ispao najsrećnije rešenje za ono što pišem ali sad...

Dakle, ako imate gore opisanu configuraciju, možete iskoristiti ovaj switch.Osnovnu podelu na 2+2 (2 korisnik,2 operativni sistem) možete promeniti da vi imate 3 a operativni sistem 1. Ako operativnom sistemu iz bilo kojih (ali vama poznatih razloga) treba više od jedan, tada koristeći usreva switch limitirate svoj deo kolaca i dajete preostali mašini. Pa recimo tako vi uzmete 2,5 a masina 1.5 i svi srećni i zadovoljni. Kod 32-bitnog windowsa prekidačem /3GB kažemo prvo da želimo više od 2GB, t.j. 3, ali ako bi nam to smetalo, želimo da se limitiramo na recimo 2.5.
Moramo ovako jer samo userva bez /3GB u ovom slučaju ne funkcioniše.

Ovde smo pričali za sada o raspoloživom adresnom prostoru a ne o fizičkoj memoriji, mada smo pošli od stvarne raspoložive fizičke memorije (4GB). Kako da sada uguramo da se fizička memorija stvarno u nekom procesu koristi onako kako mi to želimo a ne kako to OS raspodeljuje. Za ovaj deo delom može da bude odgovoran programer aplikacije koji može (da proba) zakucati minimalnu i maksimalnu raspoloživu fizičku memoriju za
njegovu aplikaciju, ali to (skoro) niko ne radi jer bi tima u startu sebi limitirao korisnike, tačnije izgubio bi one sa relativno slabijim konfiguracijama. Ovo se radi (jednostavno), iz aplikacije pozivima dve windows api funkcije,
Jedna je SetProcessWorkingSetSize kojom definišete minimum i maksimum fizičke memorije (maksimalna vrednost ako OS-u ne odgovara neće biti ispoštovana, pa windows je to), a druga je VirtualLock gde tražite da se deo virtualne memorije drži u fizičkoj (veoma opasna i sebična stvar). Pošto se ovo odnosi na proces, može se eksternom aplikacijom
dobiti proces ID aplikacije koju želite po ovom pitanju menjati i njoj dodeliti vrednosti koje vi želite, (ovo je programeirma možda interesantno, muzičkim dušama baš i ne) ali tada malo narušavate celinu i morate
biti veoma obazrivi sa vrednostima koje postavljate da ne narušite ceo sistem.

AKo se recimo ovo uradi, evo pogledajte kako to izgleda kod mene na mašini. Ja nemam Cubase ali tu je Ableton Live.
Uz malo gimnastike moja aplikacija (napucan Live 8 pluginovima) (na w32 XP, sa 4GB RAM-a) koristi skoro 3GB virtualne memorije i 2GB fizičke.
Attached Images

Last edited by alek019; 29-05-2010 at 01:50 PM.
alek019 is offline   Reply With Quote