View Single Post
Old 28-05-2010, 10:04 PM   #18
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: windows 7 vs. audio ???

Sa /3gb switchem se,od moguca 4 gb kojima pristupa 32bit aplikacija, dodeljuje da moze da adresira 3gb "privatnog" adresnog prostora maksimalno i nema veze sa stvarno instaliranom memorijom. Ostalih 1 GB se koristi kao "shared" memorija... (dosta o ovome se moze procitati iz clanaka o tome kako windows zapravo adresira memoriju) Sa variablom "userva" se taj "privatni" adresni prostor stavlja na neku odredjenu kolicinu proizvoljne velicine.

U XPu, ako se stavi samo /3gb, moze doci do nezeljenog preklapanja medju privatnom memorijom aplikacije i hardverskom memorijom, pa je pozeljno drzati pomocu userva memoriju negde na 2.8. Problem je sto hardver ume da pojede i vise od 1.5 GB adrese, a ako postavimo da aplikacija koristi 3072 mb memorije, doci ce do preklapanja (bez userva, /3gb switch pravi privatni adresni prostor na defaultnih 3072mb) Sve ovo nema veze sa stvarnim pristustvom memorije u racunaru, jer windows koristi virtuelnu memoriju sa hard diska. Dakle postoji velika razlika u izrazavanju ovde - memorija i adresiranje. Mozete staviti i 128 GB rama ali ce sistem uspeti da adresira samo 4 GB - minus hardver, delovi windowsa... Dakle winXP uvek ima ta 4GB na raspolaganju.

Na windowsu 7 32bit, ne postoji /3gb, vec samo userva variabla i za divno cudo ne desava mi se kolaps sistema iako stavim userva na 3072 mb...

Ne znam sta kaze taj covek koji kaze da to radi, ali i pored sve dobre volje, nisam uspeo da nateram Cubase da upotrebi > 2gb u najboljem slucaju.

Windows 64bit je drugo - on ima "koliko oce" memorije da adresira i nema tih preklapanja, tako da 32bitna aplikacija moze komotno da upotrebi svih teoretskih 4GB - pod uslovom da je LAA (large address aware)
Postoji programcic LAATIDO - koriste ga mnogi za DAW - tako sam ga i nasao - na DAW forumima, koji proverava da li je aplikacija LAA, a sto je najbolje, ako nije, on je napatchuje da bude. Kazu da bitbridge (32bit adaper za Cubase) nije LAA, ali posle patchovanja ovom alatkom, mogli su da napune vise od 3gb 32bitnih plugova.

Last edited by psionic; 28-05-2010 at 11:48 PM.
psionic is offline   Reply With Quote