View Single Post
Old 25-05-2010, 08:43 AM   #48
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Stvarno, stvarno naaajbolji studijski monitori su....

Quote:
Originally Posted by carnival day View Post
E, pa dobro tretirana soba jeste potpuno druga situacija i osnovni uslov kvalitetnog zvuka. U takvu sobu naravno da može da ide praktično bilo koja kutija, kutije... Samo je bitno da posle toga bude mesta da se čovek okrene u toj istoj sobi
Ima mesta za jednog coveka, naravno, uz posebnu organizaciju.... izbacen je "radni sto" ili "mikser"... planirano je da sve kontrole budu levo i desno od stolice. Sprave trebaju biti u dva racka na zemlji... levo i desno od stolice. Napred nista nema. Refleksije su samo od poda i nema refleksija od radnog stola ili miksera.
Eto... ukratko da steknes sliku. Imaj u vidu da je neko trazio da mu se uradi bas tako. Nije bilo "logicno" verovatno nikom u okruzenju... ali konceptualno, ovakav setup ima smisla.

Uzmi u obzir cenu SAMO stambenog prostora pa sam proceni posto je ta prostorija... iako je ne mozes dobiti samo toliku... pa posle uzmi u obzir koliko kosta pristojan prostor za studio... recimo 6x7x5m... i da li to moze biti stambeni prostor ili poslovni prostore... e sad.... kolike su cene poslovnog prostora... itd.. itd... dodjemo do toga koliko ce to da kosta (odavno smo prevazisli i akusticki tretman i monitoring sistem)... i kojim ce se poslom to kasnije isplatiti... itd. Nadam se da je jasno da je usteda pozamasna... u odnosu na kvalitet koji je dobijen.
Quote:
(bez ironije, ali ako u malu sobu ubacimo velike kutije, pitanje je koliko korisnog prostora ostane posle toga) ...
Za jednog coveka ima prostora komotno, "dvosed" iza njega je konceptualno odbacen, i uvedene su sve pomocne stolice za klijente, sa strane, koji ne moraju i ne trebaju danima da sede tu. Jedan covek ima odlicne uslove za rad.
Quote:

Čini mi se da mi pričamo o istim stvarima, samo ih drugačije zovemo. A moje prvo pitanje od pre nekoliko dana je bilo postavljeno, jer sam primetio da se piše samo o malim dvosistemskim monitorima.
Pa u ovom threadu se i radilo o malim dvosistemskim monitorima ... samo sam dao svoj komentar na "podelu" na kucne i one druge monitore.
Sto se tice monitora koji su "za" nesredjenu akustiku (kucni uslovi) i sredjenu akustiku (studijski uslovi)... pa ne pricamo o istim stvarima koje drugacije zovemo. Cak ni kompresiona Yamaha NS10M nije neosetljiva na nesredjene akusticke uslove, a kamoli bilo koji "mali" monitor koji svira nisko do 40-80Hz... jer... sve sto je ispod 200Hz napravice haos u sobi ma koliko monitori bili mali (ako sviraju nisko koliko sam rekao)... a ja koliko znam, niko ni ne pravi vise male monitore koji sviraju samo do 200Hz, jer se ne bi prodavali... svi vole bass... nema veze sto ga nece cuti ni blizu realnom, bez obiljnog akustickog tretmana... bitno je da su ga kupili barem "u najavi"....

Quote:
A ono na slici izgleda ozbiljno. Jel može malo detaljnije, ili neki link...?
moze, studio jos nije gotov tako da samo imam thread sa naseg foruma, kao informaciju:
http://www.bozoel.com/component/opti...id,16/lang,en/

"Mali" dvosistemski monitori se nalaze ovde:
http://www.bozoel.com/content/view/93/27/lang,en/
Clanovi Rumskog su jako puno uticali na njegov kvalitet posto je razvoj, utisci, i preslusavanje bio thread na ovom forumu. Ponovo im se zahvaljujem na tome!

Pripadajuca pojacala (pozamasnim delom odgovorna za kvalitet monitora)

http://www.bozoel.com/content/view/68/86/lang,en/
http://www.bozoel.com/content/view/23/87/lang,en/

One spomenute mrcine bez problema naprave preko 115dB zvucnog pritiska na mestu slusanja, bez ikakvih cujnih izoblicenja, odnosno uslove kao na koncertu... te ako neko pozeli da se malo "sprzi"... moze!... E sad... posle te "gimnastike" i "punjenja baterija" nastavlja se sa standardnim nivoom slusanja... Napravljene su da se mogu uklopiti u mali prostor, a jedan od "trikova" za to je kompresiona konstrukcija a ne bass reflex ili transmission line (99% svih konstrukcionih resenja)... u stvari, slicno kao kod NS10M... samo "nesto" vece, i aktivno, i modernije...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote