Quote:
Originally Posted by google
Koliko je to puno?
I kako smanjiti taj singnal bez gubitaka? Jedan elektronicar mi je rekao da ima konektor sa ugradjenim atenuatorom?
|
Pa sad, te?ko mi je kvantitativno ti odgovoriti ti na to koliko je to puno headrooma. Znam da mi je miks bio dosta gust i faderi su bili visoko, svaki je kanal vozio dosta glasne signale jer je tako i usnimljeno bilo u komp, a da je na masteru to fino disalo i bilo problema. Kad na pultu nema headrooma to se primjeti po tom nekom, kako da ti to opi?em... uh... kad ka?u da se mix počeo ru?iti... kao da dinamika počinje patiti i sve zvuči malo previ?e spr?eno. Jao stvarno ne znam opisati kako to zuči. Al zna? odmah čim čuje?.
To ?to ti je elektroničar rekao je opis pasivnog atenuatora. Na signal se stavi potenciometar koji smanjuje level. Jednostavna stvar. Isto ?to su i oni NanoPatch i slični monitor kontroleri. Siti?avanje signala. Da, ima toga i to poma?e. Samo ako ti iz svoje sprave izlazi? preglasno, al ono stvarno preglasno (?to se meni čini da u tvom slučaju nije po srijedi - tebi je vjerovatno lo?e kalibriran vu-metar) onda si već na izlazu previ?e distorzirao taj signal i to nikakav atenuator ne mo?e spasiti. To ti je kao da se s opro?tenjem posere? (znam, grozan sam al to mi prvo pada na pamet) i onda zamije?a? malo plave da promijeni? boju. Da, promijenit će? boju ali sastav ostaje isti. Atenuator mo?e sti?ati signal ali odnosi u njemu ostaju isti - dakle sva količina harmonika (alikvota) i nivo ?uma se zajedno s signalom ravnomjerno sti?aju.