View Single Post
Old 18-05-2010, 10:42 AM   #40
google
Banned

Default Re: Najbrzi gitarista na svetu?

Quote:
Originally Posted by Bota View Post
to "tehnicar" .
Onaj koji svira "brzo".
Quote:
a sta "muzikalan" gitarista tj. gitarista "sa stilom"?
Koji odsvira par laganih tonova, a lepo zvuci.

Quote:
Tesko se mogu sloziti sa tezom da dobar gitarista ili uopste muzicar moze biti muzikalan a biti los sa tehnikom sviranja (sta god pod tim pojmom podrazumijevali).
Tehnika je relativan pojam. Moze gitarista da svira tehnicki odlicno i cisto, recimo sesnaestine, a da ne moze da svira brze od toga. A da to sto odsvira zvuci odlicno. Isto tako neko moze svirati 30 nota u sekundi, a da zvuci bez veze.

Ima i dobrih tehnicara koji lepo sviraju, ali malo. Gitarista PRVO mora imati stil, ako ima i tehniku dobro je, ako nema nije bitno, nek' svira sta moze, zvuca to sto svira. Medjutim ako gitarista NEMA stil, vec samo "brzo svira", neupotrebljiv je. Sta god da odsvira, brzo ili sporo, zvucace slabo, neubedljivo.

To je sva mudrost.

Quote:
To se kosi sa zdravim razumom.
Nije u pitanju filozofija ili razmisljanje, vec praksa. Snmis "tehnicara", koji je navezban i sve je odsvirano perfektno, snimak ne zvuci. Pustis snimak, gitariste nigde, ne drzi paznju slusaoca, ne vidis ga, gubi se u snimku ili smeta, bode usi. Kapiras?
Quote:
Uzmimo za primjer kompoziciju Bumbarov let koju su svi ovi prangijasi svirali, njen originalni tempo nije puno manje zahtjevan za odsvirati i treba dosta vjezbe da bi se korektno izvela ta kompozicija.
Da li to implicira da ko god je do sada izvodio tu kompoziciju nema stila ili nije muzikalan, pocevsi od autora pa do milion akademaca, jazzera, tamburasa ili koga sve ne koji su i koji jos uvijek izvode ovu sjajnu kompoziciju?????
Ne, ali moze biti. Koliko je ko muzikalan, ja npr. ocenim po snimku. Dam akusticnu gitaru sa najlon zicama i snimim iz bliza i suvo. Kada se pusti takav snimak, razlike izmedju gitarista su ogromne. Jedni su upotrebljivi, drugi su neupotrebljivi.

Quote:
Ili jos bolji primjer, Mocartova kompozicija Alla Turca ili Turski mars. Ja se kladim da vecina tih "slow-hand" gitarosa koji se loze na feeling (u nedostatku tehnike) ne moze korektno da je odsvira.
To su dve kompozicije na koje se loze deca. Prvo sto ce uzeti da drnda je Turski Mars, a posle Bumbarov let- to je kao neko merilo vrednosti u svetu puberteta.
Medjutim kad dovedes nekog ko super svira turski mars i autoritet je na gitarijadi ili u svojoj ulici i das mu: note, akusticnu gitaru bez distorzije, i snimis, to ne lici ni na sta.

Ja nikad necu snimati bumbarov let i sl. tako da mi treba gitarista ciji snimak zvuci, a ne ko je poskidao "solaze".

Last edited by google; 18-05-2010 at 10:55 AM.
google is offline   Reply With Quote